Zdravie

Choroba, ktorá nebolí

O CUKROVKE, odborne nazývanej diabetes mellitus, sa často hovorí, že je to tichý zabijak. Mnohí ľudia ňou trpia a ak pravidelne nechodia na preventívne prehliadky, ani o tom nemusia vedieť. Na Slovensku ju má približne 400.000 ľudí a patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia. Ale pozor – aj keď cukrovka nebolí, neznamená to, že by sme ju mali podceňovať. Môže sa nám to poriadne vypomstiť! O tom všetko sa porozprávame s naším redakčným lekárom MUDr. PETROM LIPOVSKÝM.

SENIOR MAGAZÍN: Začnime otázkou, čo to cukrovka je a prečo vzniká?

– Cukrovka je porucha metabolizmu cukru a zaradila sa medzi tzv. civilizačné ochorenia, pretože sa počet ľudí chorých na cukrovku výrazne zvyšuje. Je to hlavne preto, že máme stále viac ľudí, ktorí sú obézni, ktorí majú vysoký príjem jednoduchých cukrov a u ktorých na základe toho vzniká táto porucha metabolizmu cukru, glukózy. Pozor – zdrojom glukózy nie je len jednoduchý cukor, ako sa veľa ľudí domnieva, ale aj cukor v ovocí, zelenine, v pekárenských výrobkoch…. Cukrovka ide ruka v ruke aj s metabolizmom tukov a bielkovín. Platí, že cukrovku spôsobuje nadmerný príjem vysokoenergetickej potravy a to sa týka cukrovky druhého typu.

SENIOR MAGAZÍN: Prečo postihuje také obrovské množstvo ľudí a to hlavne v staršom veku?

– Ročne pribudnú na Slovensku desiatky tisíc nových pacientov a celkový počet cukrovkárov sa zvyšuje z roka na rok. Je to aj preto, že ľudia sa dožívajú stále vyššieho veku a vtedy je už náš organizmus stále viac opotrebovaný a to sa týka všetkých systémov, nielen napríklad kardiovaskulárneho, ale aj systému, ktorý premieňa cukor, prijatý v potrave a zabezpečuje, aby ho holo v organizme optimum, teda ani veľa, ale ani málo. Na druhej strane však máme aj veľa starších ľudí, ktorí sa striedmo stravujú, striedmo žijú, nepijú sladké nápoje, aktívne sa hýbu a nemajú zvýšenú hmotnosť a ak nemajú dedičnú záťaž, cukrovku nepoznajú.

SENIOR MAGAZÍN: Súvisí teda cukrovka s genetikou?

– Poznáme dva typy cukrovky. Cukrovka typu jeden je vrodené, teda dedičné ochorenie, alebo ju môžeme získať autoimunitným vplyvom. V tom prípade má človek zničené a nefunkčné bunky pankreasu, ktoré tvoria inzulín. Takto postihnutý človek je preto závislý na pravidelnom dodávaní umelého inzulínu. Tento typ jeden je teda ovplyvnený genetikou a väčšinou postihuje mladých ľudí. Zistí sa veľmi skoro už v útlom veku. Tento typ sa veľmi ovplyvniť nedá ani životosprávou ani stravou, chorý musí už od detstva brať inzulín, nič iné zatiaľ lekári nevymysleli… 

SENIOR MAGAZÍN: A čo cukrovka druhého typu?

– Tá má do istej miery tiež dedičné predispozície a poznáme rodiny, kde sa pozoruje dedičná záťaž, ale dá sa jej vo väčšine prípadov predísť. „Dvojka“ vzniká tak, že hoci môžeme mať aj dostatok nášho inzulínu, napriek tomu organizmus nedokáže spracovať cukry, ktoré prijímame. V tomto prípade totiž inzulín nedokáže dostať cukor dnu do bunky, aby sa tam spracoval na to, na čo sa má a aby sa týmto hladina cukru v krvi znížila. Toto sa veľmi často stáva preto, že človek hlavne vo vyššom veku má tento systém unavený a vyčerpaný sústavným príjmom vysokoenergetickej stravy. Pri príjme takejto nezdravej stravy sa tento systém oveľa viac namáha ak a to trvá roky, je logické, že sa vyčerpá skôr, ako u človeka, ktorý sa stravuje racionálne a navyše sa pravidelne hýbe. Preto sú cukrovkári väčšinou obézni.

SENIOR MAGAZÍN: Ako by sme teda mali žiť, aby sme sa cukrovke vyhli alebo aspoň oddialili jej nástup?

– Je to celý komplex faktorov, ktorými keď sa budeme riadiť, nástup cukrovky prinajmenšom oddialime. Medzi tieto faktory patrí pravidelný aktívny pobyt, striedmy spôsob života, striedma a vyvážená strava, nižšia konzumácia vysokoenergetickej potravy, vyhýbanie sa sladeným sýteným nápojom… Toto všetko je dobrá cesta k prevencii cukrovky typu dva. 

SENIOR MAGAZÍN: Aké sú prvé signály, že by sme mohli mať cukrovku?

– Už predštádium cukrovky, takzvaný „prediabet“, zachytí všeobecný lekár pri meraní cukru. Ak je hodnota hladiny cukru viac ako 5,5, začíname hovoriť o poruche glukózovej tolerancie. Lekár vidí, že glykémia je u pacienta na lačno vyššia a následne mu spraví glukózotolerančný test. Ak sa na ňom ukáže, že pacient má problém s toleranciou cukru, ktorý nevie jeho organizmus spotrebovať, je to prvý signál tzv. prediabetu, čiže predcukrovkového štádia. Čo sa týka samotných príznakov, cukrovka nie je zase až taký „tichý zabijak“. Naše telo nás na cukrovku predsa len upozorní istými varovnými signálmi. Prvé, čo ľudia spozorujú, je to, že začnú častejšie chodiť na malú. Zvýši sa močenie a zväčši sa aj pocit smädu. Cukor totiž na seba viaže vodu a ak ho máme v organizme navyše, viaže na seba veľa vody a tá odchádza z organizmu pri zvýšenom močení. V konečnom dôsledku má telo  málo vody a logicky nám signalizuje, aby sme ju doplnili príjmom tekutín a človek pociťuje smäd. Keď pacient príde na preventívnu prehliadku a sťažuje si, že nejako často chodiť na malú potrebu a že je stále smädný, tak lekár mu ako prvé odmeria hladinu cukru v krvi. Ďalší varovný signál pre človeka môže byť zhoršenie zraku, lebo vysoká hladina cukru pôsobí veľmi toxicky na nervy a cievy. Preto majú cukrovkári potom už aj mravenčenie v nohách a pociťujú tŕpnutie nôh.

SENIOR MAGAZÍN: Ide cukrovka ako sa vraví „ruka v ruke“ s inými ochoreniami?

– Áno dnes už presne vieme, že cukrovka ide v spojení s vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom, vysokými triglyceridmi. Táto kombinácia je veľmi častá a vyplýva zo spôsobu života a stravovacích návykov pacienta.  

SENIOR MAGAZÍN: Poďme teraz na liečenie cukrovky. Ako sa cukrovka lieči?

– Na začiatku liečenia cukrovky druhého typu, teda tej takzvanej „stareckej cukrovky“, nie sú tabletky ani inzulín, ale diéta a diétologické opatrenia. Pacientov usmerníme, že musia rapídne znížiť príjem vysokoenergetických potravín a pozor – to sa netýka len cukrov, ale aj tukov a bielkovín. Pacient sa musí začať aktívne hýbať a cvičiť, aby sa prebudili jeho svaly a všetky štruktúry závislé na cukre, ktoré ho spotrebúvajú a spaľujú. Tak dosiahneme, že sa v tele obnoví proces spaľovanie cukrov a popri tom aj tukov. Lebo úplne najhoršia kombinácia, čo môže byť, je tá, keď človek prijíma vysokoenergetickú stravu a nehýbe sa. To je doslova vražedná kombinácia! 

SENIOR MAGAZÍN: A kedy musia nastúpiť tabletky, respektíve inzulín?

– Ak tieto opatrenia nepomôžu, ale ich pacient nedodržuje, potom musíme pristúpiť k tabletkám. Tie organizmu pomôžu zlepšiť spotrebu cukru. A ak nepomôžu ani tie a hladina cukru je v tele stále veľmi  vysoká až toxická a hrozila by nám ketoacidózna kóma, pri ktorej sa v tele tvoria vysokokyslé látky, ktoré pôsobia veľmi negatívne na cievy, nervy a celkovo na celé vnútorné prostredie organizmu, ktorý sa môže dostať do kómy, až vtedy musíme pristúpiť k podávaniu inzulínu.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *