Psychológia

Fóbie… dajú sa liečiť?

Sú fóbie životu nebezpečné a máme sa ich báť? Ako sa fóbie liečia? Na tieto otázky odpovedá PhDr. EVA PLENCNEROVÁ, klinická psychologička a psychoterapeutka!

SENIOR MAGAZÍN: sú fóbie životu nebezpečné a máme sa ich báť?

– Niektoré fóbie netreba riešiť. Ak má niekto napríklad fóbiu z krokodílov a nejde bývať do oblasti, kde sa vyskytujú, je zbytočné sa tým zaoberať.

Životu nebezpečná fóbia je fóbia zo života, ale to je téma sama o sebe. Veľké obmedzenia spôsobuje aj sociálna fóbia, fóbia z cestovania, fóbia z uzavretých a otvorených priestorov. Ľudia si často uvedomujú neopodstatnenosť prehnaného strachu, ale väčšinou s tým nevedia nič urobiť, niekedy sa za to hanbia, vnímajú to ako svoju slabosť alebo neschopnosť. Ak má niekto viaceré fóbie, ktoré mu prinášajú do života množstvo obmedzení, a väčšinou sú prítomné aj iné psychické poruchy ako depresie, závislosť od alkoholu alebo obsedantne-kompulzívna porucha, je to vážny stav, ktorý si vyžaduje psychiatrickú a psychologickú liečbu.

SENIOR MAGAZÍN: Ako sa fóbie liečia? Môže sa ich človek zbaviť aj sám, bez cudzej pomoci? 

– Najefektívnejšia liečba závažnejších fóbií je kombinácia liekov od psychiatra a psychoterapia u psychológa. Lieky pomáhajú obnoviť chemickú rovnováhu v mozgu – znížiť tvorbu stresových hormónov a zvýšiť tvorbu hormónov dobrej nálady. Je dôležité, aby to neboli lieky návykové, ktoré si niekedy ľudia zháňajú od praktického lekára alebo od susedov. Psychoterapia je zameraná na zmenu katastrofických myšlienok a na nácvik relaxácie – uvoľnenia svalového a psychického. Potom nasleduje tréning expozície – vystavenie sa fobickej situácii krok za krokom. Napríklad, ak má niekto fóbiu z výťahu, prvým krokom tréningu je pozerať sa, ako iní ľudia nastupujú do výťahu. Potom ďalší krok je byť s niekým chvíľu vo výťahu, ktorý stojí. Potom sa s niekým odviezť výťahom jedno poschodie. Potom byť sám chvíľu vo výťahu, ktorý stojí. A tak ďalej… Tento postup sa praktizuje aj v predstavách, to znamená, že človek si len predstavuje, že ide do výťahu a odvezie sa v ňom. Pri nástupe úzkosti už vie použiť relaxačné metódy, ktoré sa dovtedy naučil a vie si usmerniť myšlienky, ktoré sa viažu k tejto situácii.

Mnohí ľudia sa sami zbavili ľahšej fóbie tým,  že sa intuitívne vystavovali situáciám, ktorých sa báli. Pomerne často sa stáva, že ak ľudia prestanú trénovať to, že sa vystavujú fobickej situácii, po čase sa im fóbia vráti.

SENIOR MAGAZÍN: Dá sa fóbiám nejako ubrániť a vyhnúť, aby sme ich nedostali?

– Vzniku a rozvoju fóbie sa dá vyhnúť, ak sa nepríjemný zážitok včas spracuje. Pomáha rozhovor s niekým blízkym alebo s odborníkom. Častejšie si však ľudia zvolia metódu vyhýbať sa tomu, čoho sa boja. Ak ide o bežné situácie, je to pomerne istá cesta, akosi vypestovať fóbiu, ktorá prináša do života nepríjemné obmedzenia. A zároveň znižuje úroveň sebadôvery a sebaúcty, lebo človek si uvedomuje, že tieto situácie nie je schopný zvládnuť. Je  preto dobré prekonať strach z návštevy psychiatra a psychológa, hoci aj to môže mať charakter fóbie.  V tejto náročnej dobe to platí o to viac, že aj ľudia dostatočne odolní voči záťaži prežívajú pocity úzkosti a neistoty, a možno budeme mať o fóbiu viac – fóbiu z korony…

Najčudnejšie fóbie na svete

A aby sme túto vážnu tému trošku odľahčili, ponúkame Vám tie najbizarnejšie fóbie na svete. Aj keď sa Vám to možno nebude zdať, niektorí ľudia nimi naozaj trpia! Arachnofóbiu poznáme asi všetci. Je to strach z pavúkov! Ale viete, čo je alektorofóbia? Je to strach zo sliepok! Keď človek vidí sliepku, nevie urobiť ani krok, aby sa k nej priblížil! Basifóbia je obava z chôdze. Ak má človek vstať z postele a prejsť pár krokov, cíti sa veľmi nesvoj! Autofóbia je strach zo samoty alebo aj zo seba samého. Akonáhle je človek sám, začína mať veľmi nepríjemné pocity! Batrachofóbia je strach z obojživelníkov. Ak človek vidí slizkú pokožku, naskakuje mu husia koža! Bromidrosifóbia je chronický strach z vlastného potu! Dendrofóbia je sstrach zo stromov. Takého človeka by sme do lesa nedostali za nič na svete! Nomofóbia je novou fóbiou, ktorú priniesla doba. Je to totiž strach zo straty signálu na mobilnom telefóne. Touto fóbiou trpí na svete zhruba 5 percent ľudí a ich počet sa nebezpečne zvyšuje! No a nakoniec sme si nechali erotofóbiu, teda strach zo sexu alebo už aj z konverzácie na túto tému. Sú to naoózaj ťažké stavy, ktoré človeku bránia v normálnom sexuálnom živote!

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *