Zdravie

Kto sa hýbe, ten žije

Neveríte? Je to tak! Aktívny pohyb je nielen základ zdravia, ale aj života. Kto sa hlavne vo vyššom veku prestane hýbať, dopadne veľmi zle, pretože jeho svalstvo sa rýchlo atrofuje a šľachy sa stiahnu a tento proces je, žiaľ, nevratný. Napriek tomu však veľa seniorov udáva vyšší vek ako výhovorku, že už nevládze, že sa hneď unaví, že sa už nevie ani ohnúť a tým pádom nemôže ani cvičiť. Pokiaľ však človek nemá naozaj mimoriadne vážne zdravotné problémy, cvičiť môže vždy a všade. Samozrejme cviky, ktoré mu vyhovujú a ktoré zvládne.

Ak stále váhate, možno Vás presvedčia tieto fakty:

1. Cvičenie predlžuje život. Vedecké štúdie preukázali, že ľudia, ktorí cvičia tak, že nepreťažujú svoj organizmus, žijú v porovnaní s ľuďmi, ktorí nešportujú, dlhšie. Športová aktivita by pritom nemala presiahnuť 60 minút a v prípade, že sa unavíte rýchlo, postačí aj polhodinka denne.

2. Cvičenie garantuje dobrú náladu. Počas a po fyzickej aktivite náš mozog produkuje hormón endorfín, ktorý je zodpovedný za dobrú náladu.

3. Cvičenie posilňuje Vaše svaly a šľachy, ale aj čistú myseľ. Čím menej sa hýbete, tým viac zdravotných problémov vás v budúcnosti čaká. Seniori, ktorí pravidelne cvičia, sú omnoho samostatnejší v porovnaní s pasívnymi rovesníkmi.

Čo cvičení získame?

1. Telo starnutím nevyhnutne naberá na váhe. Je to spôsobené tým, že náš metabolizmus sa spomaľuje a preto na svoju prevádzku nepotrebuje toľko energie ako za mlada. Ak však jete rovnaké porcie, dostávate do seba viac energie a tá sa hromadí hlavne v podkožnom tuku. S pribúdajúcimi kilami sa znižuje percento svalovej hmoty a zvyšuje sa záťaž na kĺby. Nastupujú problémy s mobilitou… Vďaka cvičeniu Vás však tieto problémy obídu!

2. Cvičenie je najlepšou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb, na ktoré u nás zomiera polovica ľudí. Za každé cvičenie sa Vám Vaše srdce poďakuje!

3. Vďaka cvičeniu si udržíte aj mladistvú myseľ a dokonca sa môžete vyhnúť vážnym chorobám, napríklad aj Alzheimerovi. Cvičenie Vám aj zlepší spánok. Prečo? Ľahká a pravidelná fyzická aktivita vaše telo unaví dostatočne na to, aby bolo večer pripravené na oddych a dobitie energie, teda spánok!

Ako cvičiť?

Vaše cvičenie by malo byť vyskladané zo strečingu, kardia a silových cvičení.

1. Silové cvičenia pomáhajú spevňovať svaly a zlepšujú pohyblivosť. Najjednoduchšie sú tie, ktoré môžete cvičiť doma s váhou vášho vlastného tela. Nepotrebujete činky ani iné športové náradie. Vaše vlastné telo vám povie hranicu, za ktorú už ísť nemôžete. 

2. Medzi kardio cvičenie patrí chôdza, chôdza po schodoch, plávanie, bicyklovanie či tanec. Všetky tieto aktivity sú skvelé na spevňovanie srdca a ciev a zvyšujú vašu výdrž a kondičku.

3. Strečing je často prehliadaný alebo rovno vynechávaný. Chyba! Strečing by mal tréning začínať aj uzatvárať. Je najdôležitejší, pretože vďaka nemu ľahko precvičíte každú končatinu, sval, šľachu a kĺb. Dobrý strečing navyše znižuje pravdepodobnosť zranenia pri inej športovej aktivite. Skvelým strečingom sú napr. pilates alebo joga.

Ktoré je pre Vás to správne cvičenie?

Dôležité je vybrať si tú správnu športovú aktivitu, „ušitú“ práve na Váš organizmus. Zohľadnite pritom svoj zdravotný stav! Porada s lekárom je ideálny začiatok.

1. Chôdza a beh sú ideálne pre všetky vekové kategórie. Začnite chôdzou a postupne pridávajte na tempe. Ak si trúfnete, striedajte chôdzu a rýchlochôdzu. 

2. Beh spevňuje svaly a kĺby na nohách, zvyšuje výdrž aj kapacitu pľúc. Pri behu je dôležitá správna obuv a voľba povrchu: trávnaté ihrisko či les sú vhodnejšie než asfaltový chodník. Bežci sa nemusia báť infarktov, porážok, lebo ich cievy sú v dobrej kondícii.

3. Plávanie je výborné pre každú vekovú kategóriu. Nielenže spevňuje chrbticu a kĺby, ale napráva aj nesprávne držanie tela. Počas plávania namáhate všetky svalové skupiny, takže precvičujete celé telo!

4. Joga je spirituálny šport, vďaka ktorému môžete prekonať množstvo fyzických aj duševných problémov. Telu prinavráti flexibilitu. Odporúčame začať s cvikmi v stoji, ktoré sú základné pre jogu aj držanie tela. Spevňujete svoje nohy, chrbticu, ruky, boky či brušné svaly. To všetko je kombinácia, ktorá garantuje dobrú náladu a pokoj v duši. Pravidelné cvičenie jogy pomáha so spánkom a prinavracia radosť do života. Medzi jej najväčšie výhody patrí jej jednoduchosť a efektívnosť. Dôležitá je pohodlná póza, pokojné a hlboké dýchanie a precítenie vlastného tela.

A nezabudnite, že s cvičením ide ruka v ruke správna výživa. Vyhýbajte sa sladeným vodám, alkoholu, údeninám a vyprážaným pochúťkam. Čerstvé ovocie a zelenina, chudé mäso, ryby, orechy a strukoviny Vás pri ceste za zdravým životným štýlom a dlhým životom budú ochotne a radi sprevádzať.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *