Zdravie

Zdravie sa ukrýva v hrubom čreve

Mať zdravé hrubé črevo znamená – byť zdravý! O tom nás dnes presviedčajú lekári na celom svete! Hoci si myslíme, že hrubé črevo nám slúži iba na trávenie, v skutočnosti má vplyv na celý náš organizmus!

Prečo je hrubé črevo také dôležité?

Hrubé črevo má za úlohu dokončiť trávenie potravy a v ňom sa oddeľuje tekutina od pevnej stolice. V hrubom čreve sa však nachádzajú miliardy črevných baktérií a to, v akom stave sa tieto baktérie – črevná flóra – nachádzajú, bezprostredne ovplyvňuje celý náš imunitný systém a teda aj obranyschopnosť organizmu. Skoro až 80 percent buniek imunitného systému je práve v hrubom čreve! Ak sa však naruší zdravá mikroflóra a v čreve začnú prevládať škodlivé baktérie, je zle! Človek má problémy nielen s trávením, ale jeho organizmus je oslabený a horšie sa bráni chorobám. Rovnováhu v hrubom čreve narúša hlavne nedostatok pohybu, užívanie antibiotík a samozrejme nesprávna strava. 

Ktoré potraviny hrubému črevu škodia?

Ich výpočet je pomerne široký a o viacerých je to známe už mnoho rokov, ibaže mnohí ľudia si to nechcú uvedomiť. Hrubému črevu rozhodne neprospievajú rafinované potraviny, napríklad biela múka, biela ryža a biely cukor, alkohol, sýtené nápoje a čuduj sa svete – aj mäso! Organizmus ho dlho trávi, lebo je ťažko stráviteľné a v črevách ostáva mnoho hodín. K mäsu by sme preto mali vždy zjesť dvojnásobné množstvo zeleniny! Určite by sme to nemali preháňať ani s mliekom a syrmi. Naopak – kyslomliečne výrobky a bryndza sú pre črevo hotovým elixírom! Úplne by sme sa mali vyhnúť vyprážaným jedlám a takisto ohrievaniu jedál v mikrovlnnej rúre, ktorá sa dnes, žiaľ, nachádza skoro v každej domácnosti. Veľmi zle na hrubé črevo pôsobia aj rafinované oleje a margaríny.

Čo hrubému črevu pomáha?

Jednoznačne je to čerstvá a prirodzená strava, v ktorej má nezastupiteľné miesto čerstvá zelenina, ovocie, orechy, nenasýtené tuky a potraviny, v ktorých sa nachádzajú probiotické baktérie. Sú to baktérie kamarátky, ktoré sú v kyslomliečnych výrobkoch (jogurt, kyslé mlieko), kyslej kapuste, kyslých uhorkách a vo všetkej kvasenej zelenine. 

Nezastupiteľná vláknina

Kedysi sa o úžasných účinkoch vlákniny na naše hrubé črevo takmer nevedelo a mnoho odborníkov ju označovalo za zbytočnú a nepotrebnú, lebo nemá takmer žiadnu nutričnú hodnotu. Neskôr sa však pohľad na vlákninu úplne zmenil a dnes sa pokladá za nevyhnutnú súčasť zdravej výživy! Ľudia, ktorí prijímajú v potrave dostatočné množstvo vlákniny, majú pravidelnú stolicu, zdravé črevo a nelepia sa na nich takmer žiadne choroby, ba ani rakovina hrubého čreva! A pritom je to také jednoduché! Stačí zaradiť do nášho jedálneho lístku veľa zeleniny, strukovín, ovocia! Na vláknine je super, že sa v potrave nestráca ani pri jej tepelnom spracovaní.

Čo dokáže vláknina?

Má výborný vplyv na trávenie: Jej vplyvom potrava prechádza črevami ľahko, rýchlo a stolica má tú správnu hustotu. Vláknina pomáha aj pri chudnutí, lebo dokáže absorbovať vodu, tým nám zaplní žalúdok a my nemáme pocit hladu. Vláknina pomáha aj pri cukrovke, lebo vplýva na to, že cukor sa pri trávení uvoľňuje rovnomerne a nie v nárazových vlnách. Vláknina pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi, ktorý viaže na seba a tým sa tento nedostane do krvi. Vďaka dostatku vlákniny máme aj zdravšie srdce a nižší tlak no a ako sme spomínali, pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Ako je to možné? Vďaka vláknine sa náš organizmus vyprázdňuje pravidelne, teda raz až dva razy za deň, nemáme ani zápchu ani hnačku. Vláknina je jednoducho zázrak, ktorý si každý rozumný človek musí dopriať! Aj hemoroidy môže dostať pod kontrolu práve vláknina. A vláknina účinne pomáha aj detoxikovať náš organizmus, lebo čistí hrubé črevo od nánosov, v ktorých sa usadzujú škodlivé látky. Vláknina je akýmsi kominárom, ktorý vyčistí steny čriev a vymetie z nich všetky jedy a škodliviny a črevo tak môže z potravy opäť absorbovať všetky potrebné živiny.

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Pšeničné otruby, ľanové semienka, chia semienka, sušené marhule, šošovica, sójové bôby, sušené slivky, sušené marhule. No a potom je to vlastne všetka zelenina, ovocie, celozrnné potraviny.

Čo teda jesť, aby sme mali zdravé hrubé črevo až do vysokého veku?

– Ak sme mäsové tipy a bez mäsa si nevieme život predstaviť, dajme prednosť rybám a svetlému mäsu (hydina) pred červeným mäsom (bravčové, hovädzie)!

– Čo sa týka údeného mäsa a údených mäsových výrobkov (klobásy, slanina, šunka, párky, salámy), to je samostatná kapitola. Tu platí, že tieto výrobky treba brať ako maškrtu a jesť veľmi obmedzene!

– V kuchyni používajme rastlinné tuky (repkový olej, olivový olej) a na vyprážanie bravčovú masť.

– Kvôli dostatku vlákniny jedzme strukoviny (ktoré obsahujú aj rastlinné bielkoviny), zeleninu, ovocie a celozrnné výrobky, celozrnnú ryžu! V zelenine sa nachádza nielen vláknina, ale aj vitamíny, minerály, stopové prvky a mikroelementy, ktoré organizmu pomáhajú v boji s rakovinou!

– Každý deň treba konzumovať popri tepelne pripravených jedlách aj surovú stravu. Ak jedlá tepelne upravujeme, využime hlavne varenie, dusenie v pare alebo pečenie. Vyprážanie a grilovanie si nechajme naozaj len na jeden deň v týždni!

– Ak veľa solíte, obmedzte to. Sodík v nadmernom množstve nie je náš priateľ! Pozor – soľ sa nachádza aj vo všetkých polotovaroch!

– Rovnako treba obmedziť aj príjem cukru! Ideálne je využívať namiesto neho med všade, kde sa to len dá! Ale pozor – aj v ňom je cukru dosť a dosť!

– A dobré je pri nákupe potravín sledovať zloženie výrobku. Často zistíme, že potravina, ktorá sa obalom a názvom tvári ako najzdravšia na svete, skrýva v sebe toľko pridaných látok, že pre ich vymenovanie nestačí ani niekoľko riadkov!

Ďalšie rady, ako ostať zdravý

– Pestrá a vyvážená strava je základom dobrého zdravia a aj hrubé črevo sa nám za ňu určite poďakuje! Popri nej však nezabúdajme na pravidelný pohyb. Ideálna je chôdza, bicyklovanie a plávanie. Každý deň prejdime aspoň 5.000 krokov!

– Starší ľudia už nepociťujú smäd a zabúdajú tak na príjem tekutín. Ideálne je pripraviť si ráno do sklenenej nádoby na viditeľné miesto dva litre vody a tú pijeme v priebehu dňa bez toho, že by sme na tekutiny zabudli. Nezabudnime, že zo všetkých tekutín je najlepšia čistá voda z vodovodu, občas spestrená minerálkou!

– Vyvarujme sa alkoholu, ten si dajme len občas a v primeranom množstve. Cigaretám samozrejme povedzme jednoznačne NIE, aj tým elektronickým!

– Hlavne v zime vystavme aspoň tvár slniečku, aby sme telo zásobili vitamínom D. V lete to samozrejme s opaľovaním nepreháňajme!

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *