Zdravie

Ako na imunitu?

Keď sa medzi známymi rozprávalo o zdraví, moja mama o mojom staršom bratovi vždy nezabudla povedať, že je zdravý ako kôň. Neviem, či sa tento výraz v súvislosti so zdravím používal na Horniakoch, odkiaľ mama pochádzala, ale nebolo to nič negatívne, práve naopak – môjho brata vtedy jednoducho všetky choroby obchádzali a nikdy nebol chorý. K celkovému zdraviu človeka významne prispieva aj imunita organizmu, čiže schopnosť bojovať aktívne proti chorobám. Práve v zimnom období je obranyschopnosť organizmu veľmi dôležitá a tak si dnes bližšie o nej povieme s naším redakčným doktorom MUDr. PETROM LIPOVSKÝM.

SENIOR MAGAZÍN: Začnime základnou otázkou. Čo si máme predstaviť pod pojmom imunita?

– Imunita je prirodzená obranyschopnosť organizmu a rozumieme pod ňou všetky procesy v organizme, ktoré nás chránia pred vplyvmi vonkajšieho prostredia, väčšinou vírusového, bakteriálneho i alergického pôvodu. Tento vonkajší nepriateľ je väčšinou biologického charakteru. Vnikne do nášho organizmu a vyvolá v ňom imunitnú reakciu – naštartuje určitý obranný proces, ktorým sa organizmus prirodzene bráni tomu, aby mu tento nepriateľ uškodil.

SENIOR MAGAZÍN: Je týchto nepriateľov okolo nás veľa?

– Samozrejme. Človek nežije v sterilnom prostredí a hoci si to ani neuvedomujeme, keď jeme, dýchame, pijeme tekutiny, skrátka žijeme, pri tom všetkom do nášho organizmu vstupujú škodliviny, či už živé, alebo v podobe chemikálií alebo iných látok. Prijímame veci, ktoré sú veľmi často znečistené a mohli by poškodiť náš organizmus. Ten má však našťastie vybudované prirodzené obranné mechanizmy, ktoré bez toho, aby sme si to uvedomovali, nás chránia. Inak by sa nás tieto škodliviny zmocnili a ublížili nám. Imunita je pre organizmus prirodzená. Bez vybudovanej imunity by človek, ale rovnako aj iný živočích, veľmi skoro umrel, lebo by sa nevedel ubrániť okoliu.

SENIOR MAGAZÍN: Kedy si organizmus začína budovať imunitu?

– Je to už v maminom brušku. Zárodok prijíma prvú imunitu, rôzne protilátky, od matky, z jej krvi. Deje sa tak preto, aby dieťa nezomrelo, keď po narodení začne dýchať normálny vzduch a ocitne sa v nesterilnom prostredí. Potom prijíma protilátky z materského mlieka a najviac ich obsahuje tzv. kolostrum, ktoré je súčasťou materského mlieka. Preto je maximálne dôležité, aby matky svoje deti kojili. V priebehu prvého roka si dieťa postupne už buduje svoju vlastnú imunitu.

SENIOR MAGAZÍN: Aký človek má šancu mať dobrú imunitu?

– Ak človek nemá vrodené defekty imunity, ktoré tiež poznáme, ale nie sú veľmi časté, tak si človek vie imunitu posilňovať a dostať sa do stavu, aby ju mal veľmi dobrú. Na imunitu vplýva viacero faktorov. V prvom rade je to strava, spánok, pitný režim, pohyb na čerstvom vzduchu, otužovanie… Strava musí byť ľahšia, aby nezaťažovala organizmus, s dostatočným prísunom vitamínom a minerálov. Je mimoriadne dôležité, aby sme neboli obézni, lebo je známe, že nadváha a obezita podmieňujú nižšiu odolnosť organizmu voči infekciám. Veľmi dobre sa to ukazuje aj momentálne pri epidémii koronavírusom. Vidíme, že obézni ľudia oveľa ťažšie znášajú toto ochorenie, jeho priebeh u obéznych je oveľa vážnejší. Hoci dnes vidíme nárast imunitných porúch a ochorení aj v súvislosti so zhoršením životného prostredia, ľudia, ktorí majú zdravý životný štýl, sa aj s týmto vedia oveľa ľahšie vysporiadať.

SENIOR MAGAZÍN: Čo musíme teda konkrétne robiť, aby sme aj my mali dobrú imunitu?

– Otužovanie má jednoznačne blahodarný vplyv na zlepšenie imunity, či už je to chladná sprcha, kúpanie sa v jazerách aj v chladnejšej vode. Štúdiá potvrdzujú, že ľudia, ktorí sa pravidelne otužujú, sú oveľa menej chorí na bežné infekcie a aj kardiovaskulárny systém majú oveľa odolnejší a v lepšom stave. Na imunitu veľmi vplýva aj spánok. Ten, kto má nekvalitný spánok, si výrazným spôsobom poškodzuje imunitný systém. Nočná práca organizmu totiž spočíva v oprave všetkých pokazených vecí, ktoré sa cez deň stanú a potrebujeme aspoň sedem hodín spánku na to, aby organizmus stihol všetko opraviť. V noci sa náš organizmus vyčistí a ráno je pripravený na nový deň. Nielen dĺžka, ale aj hygiena spánku je nesmierne dôležitá. Teplota v miestnosti by nemala byť vyššia ako 20 stupňov. Dôležité je vetranie všetkých priestorov, kde žijeme – pri ňom vyvetráme všetky nahromadené choroboplodné zárodky. Hlavne teraz, keď sú seniori zavretí doma, treba pravidelne vetrať. Radšej sa lepšie obliecť a nebyť v suchom vykúrenom prostredí.

SENIOR MAGAZÍN: Imunita veľmi úzko súvisí aj s hrubým črevom, hoci by sa na prvý pohľad zdalo, že ide o dve úplne odlišné veci…

– My dnes veľmi často hovoríme o tzv. mikrobiome. Je to nový pojem a hovorí o tom, ako dobre alebo zle máme osídlené hrubé črevo prospešnými mikroorganizmami. Kedysi ľudia pravidelne každý deň jedli kyslomliečne výrobky a baktérie z nich boli pre tráviaci trakt veľmi prospešné. Okrem toho mali dostatok pohybu, jedli striedmo, ich strava obsahovala veľa zeleniny a ovocia, čiže mali v potrave dostatok vlákniny. Ich črevo malo teda oveľa kvalitnejšie osídlenie prospešnými baktériami. Navyše, mikrobiom sa nenarušoval prehnaným užívaním antibiotík, ktoré ho dokážu úplne zlikvidovať a potom dlhšie trvá, kým sa nám v hrubom čreve prospešné baktérie opäť usídlia. Zhoršená kvalita mikrobiomu hrubého čreva úzko súvisí s alergiami, nižšou imunitou a väčším sklonom k ochoreniam.

SENIOR MAGAZÍN: Môžeme si pri budovaní imunity pomôcť rôznymi doplnkami výživy, ktorých konzumácia je dnes medzi ľuďmi mimoriadne rozšírená?

– Vzhľadom na to, že sme oveľa viac odtrhnutí od prírody ako naši predkovia a nemáme dostatok prirodzených prostriedkov, ako si imunitu posilniť, tak všetko to prirodzené, čo nám ponúkajú výživové doplnky, či už sú to probiotiká, vláknina, hliva ustricová alebo prírodné rastlinné produkty, vnímame ako veľmi prospešné. Tu si len treba dávať pozor na výber konkrétneho produktu. Či ide o tradičnú firmu, ktorá má dobré referencie, alebo o neznámeho výrobcu, o ktorom nikto nič nevie a jeho výrobky majú až podozrivo nízke ceny. Lieky sú všetky povinne skúmané štátnym ústavom na kontrolu liečiv a to je záruka ich kvality, ústav po preskúmaní lieku vydá naňho certifikát a potom sa liek smie používať. Výživové doplnky však takto skúmané a overované nie sú a tu sa musíme spoľahnúť na výrobcu. Vždy sa však môžeme poradiť s lekárom alebo lekárnikom, ktorý by mal poznať kvalitu týchto výrobkov. Na Slovensku aj v Čechách je veľa tradičných výrobcov, ktoré ponúkajú kvalitné výrobky. Samozrejme, dôležité je nepredávkovať sa týmito doplnkami a ak máme možnosť, vždy je lepšie prijímať tieto dôležité látky v prirodzenej strave. Ak máme pestrú, kvalitnú a vyváženú stravu, väčšinu výživových doplnkov nepotrebujeme.

SENIOR MAGAZÍN: Aké konkrétne vitamíny nám vedia pomôcť s imunitou? 

– Veľmi dôležitý, hlavne v zimnom období, je vitamín D. Celkove populácia ľudí v strednej Európe má chronický nedostatok tohto vitamínu, nakoľko neprijímame dostatočné množstvo slnečného žiarenia. Samozrejme odjakživa sa propagoval v boji s chorobami vitamín C a je to pravda. Vysoké dávky tohto vitamínu pomáhajú podporiť imunitu pri aj pri chronických únavových syndómoch. Céčko je jednoducho evergreen, či už vo forme tabletiek alebo aj vo forme roztoku, ktorý sa vpichuje rovno do žily. Výhoda céčka je, že sa ním viac-menej nedá predávkovať, hoci by sme mali dodržovať predpísané dávky, pretože pri pri zvýšených dávkach môžu trpieť naše obličky. No a z minerálov je pri budovaní obranyschopnosti organizmu veľmi dôležitý zinok.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *