Hobby

Skalka, kráľovná záhradky

Vy ešte nemáte vo vašej záhradke SKALKU? Skalka je jedným z najkrajších živých prvkov záhrady a ak budete postupovať podľa našich rád, určite vám ju budú v dobrom závidieť všetci vaši priatelia a okoloidúci!

Čím začať?

Na úplnom začiatku treba vybrať vhodné miesto. Najideálnejší je mierny, alebo hoc aj veľmi strmý svah, ale nebojte sa – ak máte záhradu umiestnenú na rovine, nevadí – na miesto budúcej skalky nakopíme zeminu a takto vytvoríme vyvýšené miesto. Ak bude skalka na svahu, treba vybrať južný svah. A ak bude skalka na rovine, malo by na ňu dopadať čo najviac slnka, lebo všetky skalničky slnko milujú! Miesto je nutné odburiniť. Hoci sa burina samozrejme neskôr bude znova chytať, na začiatku, keď budú rastlinky čerstvo nasadené, nebude prekážať.

Výber zeminy

Skalničky, alebo „alpinky“, teda rastliny, ktoré do skalky nakoniec zasadíme, sú špecifické druhy rastlín, ktoré pochádzajú väčšinou z veľkých nadmorských výšok, z oblastí, kde už nerastú stromy, ale iba nízka chudobná vegetácia. Preto do normálnej zeminy primiešame piesok, rašelinu a viacero druhov, rastúcich na vápencoch, vyžadujú aj mletý vápenec (napríklad horec, ktorý nám inak chátra a zahynie). Skalka sa dá však vytvoriť aj z „obyčajných“ nižších druhov rastlín a vtedy nám postačí obyčajná záhradná zemina.

Dôležité kamene

Ak máme pripravené miesto, musíme si zaobstarať kamene. Väčšie, menšie, rôzneho tvaru… Kamene sa dajú kúpiť, alebo sa môžeme vybrať do prírody. Samozrejme ju však nebudeme drancovať a kamene zbierame ohľaduplne k nej. Výborné je, ak môžeme navštíviť lom. V skalke by mal byť iba jeden druh skál, kameňov. Vtedy vyzerá najkrajšie. Čo sa týka rozloženia a umiestnenia kameňov, treba sa inšpirovať prírodou. V nej nájdete nekonečné množstvo inšpirácie! Väčšinu kameňov treba zapustiť do pôdy, aby zo zeme „vyrastali“. Ak máme vytvorenú skalku na rovine, do stredu umiestňujeme najväčšie skaly. Kamene nerozkladáme rovnomerne, geometricky. To vyzerá veľmi umelo. Niekde umiestnime viac, aj tesne vedľa seba, inde necháme vykúkať zem. 

Aké rastliny?

Niektoré druhy skalničiek rastú ako solitéry a vyniknú samotné, niektoré druhy tvoria koberce, vankúšiky, rozrastajú sa plazením…Niektoré rastú rýchlo a iné dosť pomaly… Ako prvé vysádzame tie najvyššie druhy – na miesto, kde nám nebudú zakrývať okolité rastlinky! Ako posledné sadíme tie najmenšie. Pri jednotlivých druhoch si prečítajme, či rastú vo voľnej pôde, alebo pre ich korene stačí škára medzi skalami, či puklina, zasypaná zeminou. Zamyslime sa, akú farebnú pestrosť chceme vytvoriť a aj podľa toho saďme rastlinky vedľa seba. A ešte upozornenie – veľa začiatočníkov to s množstvom rastlín preženie a nasadí ich do skalky príliš veľa. Keď sa potom rastlinky rozrastú, zavadzajú si a prerastajú jedna do druhej. To nie je pekné! Nechajme každej svoj priestor a nezabudnime, že kamene by nemali byť prekryté vegetáciou! Ak niektoré rastliny začnú prekrývať ostatné, pokojne ich zastrihávaním dostaňme pod kontrolu.

Konkrétne druhy

SKALNICA (Sempervivum), ľudovo nazývaná aj „skalná ruža“, je odolný sukulent, ktorý si rastie sám a nemáme s ním problémy. Niektoré druhy pekne kvitnú.

LOMIKAMEŇ (Saxifraga) je bežnou rastlinou v skalke a dostanete ju kúpiť v každom záhradníctve. Vytvára krásne zakvitnuté koberce.

Skalka sa určite nezaobíde bez nízkych druhov KLINČEKOV. Sú nenáročné a krásne kvitnú celú sezónu.

TARIČKA (Aubrieta) vytvára úžasné koberce fialovej, ružovej alebo bielej farby.

Aj medzi ZVONČEKMI (Campanula) nájdeme niekoľko nízkych druhov, ktoré sú nádherné a v skalke výborne vyniknú.

Ako prvé kvitnú hneď na jar PONIKLECE (Pulsatilla). Majú krásne veľké kvety a milujú slnko.

Žiadna skalka sa nezaobíde bez HORCOV (Gentiana). Väčšinou majú prekrásnu modrú farbu a vytvárajú drobné vankúšiky. Pozor – vyžadujú vápenitú drvinu!

FLOX (Phlox) je veľmi vďačnou skalničkou, má rôzne farby a keď sa príliš rozrastie, pokojne ho zastrihnime.

ROZCHODNÍKY (Sedum) znesú úpal a nepotrebujú takmer žiadnu vodu. Ich ružové kvety sa vynímajú počas celého leta.

Samozrejme, do skalky sa hodí ešte množstvo ďalších druhov, o ktorých sa môžete dozvedieť z kníh, alebo si ich pozrite u susedov, ktorí už skalku majú. A tí vám určite poskytnú aj rastlinky alebo ich odnože, ktoré sa im až príliš rozrástli a potrebujú sa ich zbaviť!

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *