Hobby

Nechcú vám kvitnúť orchidey? Vieme, ako na ne!

S orchideami sú niekedy problémy. Aj Vy dostanete nádhernú rozkvitnutú rastlinku a keď odkvitne, nedarí sa jej a musíte ju vyhodiť, lebo umrela, alebo vôbec nechce kvitnúť? Poradíme Vám, aby ste sa z nej tešili aj o rok, či dva!

V prvom rade si treba uvedomiť, že orchidea nie je obyčajná rastlina a že sa od iných skupín rastlín odlišuje. Je to takzvaný „epifyt“, čo znamená, že rastie v korunách stromov, na ktoré sa prichytáva. Na Zemi žijú orchidey už 100 miliónov rokov a poznáme okolo 30.000 druhov! Hoci sa pestuje viacero rodov a z nich mnoho druhov, tou najbežnejšou orchideou je Phalaenopsis. Je to tá typická orchidea, ktorá má dlhú kvetnú stonku a na nej postupne vyrastá množstvo kvetov, takže tvoria bohaté strapce.

Už keď rastlinku kupujeme, všimnime si, ako vyzerá. Zdravá orchidea má sýtozelené, lesklé a pevné listy. Korene by mali byť zelenej a striebristej farby. No a dôležitý pre Vás je hlavne stav kvetov – ak kúpite rastlinu s prevahou pukov, znamená to, že Vám bude kvitnúť ešte aspoň mesiac aj viac. Ak kúpite rastlinu rozkvitnutú, kvety opadnú a ďalšie sa vytvoria až za istý čas.

Čo majú orchidey radi? Teplo, svetlo a vzdušnú vlhkosť. Keď im vyhovieme v týchto troch bodoch, budú nás milovať! Našťastie orchideám vyhovuje izbová paneláková teplota, nebezpečná je teplota pod 18 a nad 27 stupňov. Umiestniť orchideu na slnečnú stranu bytu tiež nie je problém, ale pozor – priame slnečné lúče nemajú radi, hlavne v lete by im mohli spáliť listy! A horšie je to aj s udržiavaním dostatočnej vzdušnej vlhkosti, hlavne v suchých a vykúrených panelákoch. Orchidey pochádzajú z tropických pralesov a tam sa vzdušná vlhkosť pohybuje až okolo 90%. U nás by sme im mali dopriať minimálne 50 a viac percent. Ako na to? Aspoň tak, že kvetinu raz, ale najlepšie aj viackrát za deň rosíme rozprašovačom na vodu. Dobré je aj umiestniť pod orchideu väčšiu misku, ktorá sa dáva pod črepníky, a v nej mať stále vodu. Pozor – črepník s orchideou musí stáť nad vodou, inak by sa korene premokrili a zhnili!

Zalievanie orchideí sa líši od zalievania normálnych rastlín. Ideálne je také, keď celý črepník s kvetinou ponoríme na pol hodinu do vody, aby korene dokonale načerpali vodu. A potom už len orchideu vytiahneme von a zase máme cca 7 dní pokoj, kým tento úkon nezopakujeme. Ak ich polievame normálne, vodu nalejeme len do misky pod črepníkom a po hodine zvyšnú vodu z misky vylejeme. A o týždeň znovu!

Črepník na orchideu by mal byť priesvitný, aby korene mohli vykonávať fotosyntézu a radšej menší, lebo tieto rastliny nemajú radi veľké priestory. Špeciálnu zeminu dostaneme kúpiť v každom obchode s rastlinami. Pozor – v žiadnom prípade orchidey nesadíme do klasického substrátu, to by bola ich rýchla smrť! V obchode dostaneme samozrejme aj špeciálne hnojivo na orchidey, buď kvapalné alebo tyčinky, ktoré sa zapichnú do substrátu. S hnojením to nepreháňajme, lebo nemajú radi prehnojenie!

Niekomu kvitnú orchidey skoro nepretržite, inému takmer vôbec. Samozrejme to závisí na tom, ako sa im u nás darí a či im vyhovuje náš byt. Jestvuje však ešte jedna finta, pomocou ktorej sa dá podporiť bohaté kvitnutie. Je to zaštipovanie! Keď orchidea vyženie kvetnú stonku s pukmi a tie sa odspodu začnú rozvíjať, postupné kvitnutie môže trvať až 6 mesiacov! Mimochodom, stonku je dobré pripevniť k opore, aby sa pod váhou kvetov neohýbala a aby pevne stála. No ale poďme na našu fintu – keď už na stonke odkvitol posledný kvet, celú ju odštipneme dole nad tretím očkom! Takto ju prinútime vyhnať zo stonky novú vetvičku s pukmi! Ale opäť pozor – nerobme to donekonečna, lebo po takomto druhom kvitnutí si musí orchidea odpočinúť a načerpať sily. Inak by ju kvitnutie príliš vyčerpalo!

Kedy je naša orchidea chorá? Ak majú listy príliš tmavú, skoro čiernu farbu, ak ich je málo a sú kožovité. To signalizuje, že kvetina má málo svetla. Ak sú spodné listy žlté, neľakajte sa, sú len staré a odumierajú, nahradia ich nové listy. Vráskavé a na pohmat mäkké listy nám povedia, že rastlina má málo vody. Ak sú na listoch červené bodky alebo listy zbelejú a zosychajú, na rastlinu svieti príliš prudké slnko. A ak medzi koreňmi prevládajú strieborné nad zelenými, to svedčí o nedostatočnej závlahe. 

A teraz Vám už prajeme len veľa úspechov a veľa-veľa prekrásnych kvetov!

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *