Hobby

Moja láska kaktusy

Ľudia majú rôzne koníčky a medzi tie veľmi časté patrí aj pestovanie rastlín. A niektorí „fajnšmekri“ sa sústreďujú na jednotlivé skupiny rastlín, napríklad citrusy, orchidey, alebo… KAKTUSY!

Ak si chcete vyskúšať aj vy ich pestovanie, lebo sa Vám napríklad páčia ich naozaj  mimoriadne efektné kvety či tvary, musíme Vás upozorniť, že ide o dosť špeciálnu skupinu rastlín, ale aj napriek tomu nie je ich pestovanie veľmi náročné – ak im splníme niekoľko požiadaviek, bez ktorých by nevedeli prosperovať.

Kaktusy sú rastliny, ktoré obývajú veľmi nehostinné miesta na zemi. Sú to buď vyprahnuté púštne oblasti, kde sa strieda obrovská teplota cez deň a pomerne nízka v noci, alebo ich nájdeme vo vysokohorských oblastiach, opäť suchých a nehostinných. Mnohé rastú naozaj v obdivuhodnej nadmorskej výške. No a poďme si hneď aj povedať viac o podmienkach, ktoré vyžadujú.

Čo sa týka svetla, kaktusy milujú slnko. Čím viac lúčov im môžeme dopriať, tým je to pre ne lepšie. V byte ich preto pestujeme na južne orientovaných okenných parapetách čím bližšie k okennej tabuli. Na pestovanie hlbšie v miestnosti zabudnite, budú tu iba živoriť. Aby sme im dopriali ešte viac slnka a svetla, od jari do jesene ich pokojne môžeme vyložiť von opäť na miesto, kde slnko svieti najviac a najdlhšie.

Keď sa povie kaktus, takmer všetci ľudia reagujú tak, že ho vlastne ani netreba polievať a že sa oňho ani nemusíme starať. Nie je to celkom pravda. Vo vegetačnom období aj kaktus potrebuje vodu! Samozrejme, nie tak veľa, ako iné rastliny, ale potrebuje. Finta je v tom, že znovu ho polejeme až vtedy, keď je substrát vyschnutý. A aj to len mierne. Vo vegetačnom období samozrejme kaktusy aj hnojíme špeciálnym hnojivom, určeným pre kaktusy a sukulenty.

Ak hovoríme o zemine, teda substráte, hlavná požiadavka je, aby bol výborne priepustný a aby ním voda bez námahy pretiekla. Preto musí obsahovať dostatok piesku a rozdrvených kamienkov a menej zeminy.. Aj v prírode rastú kaktusy na veľmi chudobných pôdach s málo živinami. Špeciálny substrát je najlepšie kúpiť v obchode

Kaktusy nepresádzame príliš často, približne raz za štyri roky. 

Špecifické obdobie pre kaktusy v našich izbových podmienkach je zima. Vtedy sa veľmi znižuje intenzita slnečného svitu, ale napriek tomu sa  v bytoch kúri a je tam vysoká teplota. A to je zle! Preto ak máme možnosť, kaktusy by sme na zimu mali preniesť do miestnosti, kde je dostatok svetla a súčasne teplota len okolo plus desať stupňov. To je pre nich ideálne zimovanie. Ak takúto možnosť nemáme, musíme ich nechať v byte, ale vtedy sa stáva, že kaktus vplyvom tepla rastie, ale tým, že má málo svetla, vytiahne sa do výšky. 

No a aké druhy kaktusov by sme mohli pestovať? V prírode sa vyskytuje niekoľko tisíc druhov, ktoré sa začleňujú do niekoľko desiatok rodov. Každý rod je niečím špecifický, napríklad tvarom, veľkosťou, ale aj farbou a tvarom kvetov. Preto je náš výber takmer neobmedzený.

Dá sa povedať, že takmer všetky kaktusy nádherne kvitnú, ale má to jedinú chybičku. Ich kvety vydržia otvorené len niekoľko hodín, väčšinou ani nie jeden celý deň, a potom vädnú. Tá nádhera však určite stojí za to a okrem toho, kaktus má väčšinou viac kvetných pukov, ktoré sa neroztvárajú naraz a tak sa obdobie kvitnutia trochu predĺži. 

A na záver ešte jedna rarita. Len málo ľudí vie, že niektoré rody kaktusov nepatria u nás len k izbovým rastlinám, ale že sa bez obáv dajú pestovať aj v záhrade v kaktusovej skalke – a to celý rok! Skalka musí byť umiestnená v závetrí na južnej slnečnej strane, najlepšie pri múre, a musí mať priepustnú pôdu. Medzi najčastejšie kaktusy pestované celoročne vonku patria opuncie, ktoré znesú bez akýchkoľvek poškodení aj celkom silný mráz. Čo ich môže v zime poškodiť, je prílišná vlhkosť alebo časté striedanie teplejších a studených období. Ideálne je, ak ich na začiatku zimy prikryje snehová pokrývka a tá sa roztopí až na jar!

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *