Hobby

Keď náš miláčik musí odísť

Psík, mačička, ale aj akékoľvek iné zvieratko sa veľmi rýchlo stane u nás doma riadnym členom domácnosti. Preto aj jeho odchod patrí k najťažším chvíľam v našom živote. Keď však príde jeho čas, nemôžeme urobiť nič iné, len ho dôstojne odprevadiť do jeho nebíčka… Viac sme sa porozprávali s našim veterinárnym doktorom MVDr. Vladimírom Pagáčom.

SENIOR MAGAZÍN: Ako zistíme, že sa s naším domácim miláčikom naozaj musíme rozlúčiť? Že prišiel jeho čas?

– Najlepšie to pozná práve majiteľ. Ten vidí, či jeho miláčik funguje normálne, alebo má problémy. A ak má problémy, tak vidí, či sú také vážne, že treba rozmýšľať nad uspaním. Budete sa čudovať, ale rovnako ako ťažko chorí ľudia to niekedy aj zvieratá, ako sa vraví, „zabalia“ a je na nich jasne vidieť, že už viac nechcú bojovať a chcú odísť… My veterinári majiteľovi v rozhodovaní len pomôžeme tak, že zviera vyšetríme, posúdime problém a vysvetlíme majiteľovi úplne podrobne prognózu, aké sú šance na zlepšenie, alebo či vôbec nejaké šance sú. O konečnom rozhodnutí však nikdy nerozhoduje veterinár, ale majiteľ. 

SENIOR MAGAZÍN: Z akých dôvodov domáce zvieratá najčastejšie zomierajú?

– Napríklad u veľkých plemien psov sú to veľmi často problémy s pohybovým aparátom, psíkovia začnú mať neznesiteľné bolesti, nemôžu chodiť a neskôr sa ani postaviť. Na istý čas sa tu dá ako pri mnohých ochoreniach pomôcť preparátmi, a dokonca existuje aj totálna endoprotéza bedrového kĺbu, ale to je finančne mimoriadne náročná operácia… Potom sú to kardiologické ochorenia, ochorenia obličiek, rôzne zranenia a úrazy, otrava jedmi… Samozrejme najviac dôvodov k eutanázii súvisí so starobou.

SENIOR MAGAZÍN: Ako vyzerá samotné uspanie? 

– Robíme ho veľmi humánnym spôsobom, čo najmenej stresujúco, snažíme sa, aby o tom to zviera nevedelo. Vždy však, žiaľ, vidíme na tom zvieratku, že veľmi dobra chápe, že ide o niečo mimoriadne vážne. Najprv dostane zviera uspávaciu injekciu, rovnako ako keby išlo na operačný zákrok. Vplyvom injekcie zaspí a keď je už absolútne v kľude, dostane druhú injekciu, vplyvom ktorej dôjde z zastaveniu srdcovej činnosti, dychu a k ukončeniu života. Celé to trvá pár minút. Samozrejme majiteľ si môže vybrať, či chce byť pri zvieratku až do konca, akým spôsobom a kedy sa s ním chce rozlúčiť… Niektorí sa rozlúčia predtým a potom už nechcú byť svedkom odchodu… Veterinár sa vždy prispôsobí požiadavke majiteľa…

SENIOR MAGAZÍN: Ak o to požiadame, príde veterinár vykonať eutanáziu aj k nám domov?

– Áno, samozrejme, lebo mnohí ľudia nechcú svojho miláčika v posledných chvíľach života zbytočne stresovať prevozom k veterinárovi a zvieratko tak odíde v bezpečí svojho domova, bez zbytočného strachu a nervozity. Je to výrazne menej stresujúci odchod ako v ordinácii.

SENIOR MAGAZÍN: A teraz možno trochu nevhodná, ale veľmi praktická otázka – koľko peňazí približne takáto eutanázia stojí?

– Eutanázia nie je cenovo neprijateľná… Záleží to samozrejme od veľkosti zvieraťa, lebo od jeho hmotnosti sa odvíjajú dávky preparátov, ktoré sa mu vpichnú. Cena za eutanáziu sa pohybuje od 25 eur pri menších zvieratkách až do viac ako sto eur pri tých veľkých. Ide aj o to, či telo zvieratka ostáva u nás a my sa postaráme sa o jeho likvidáciu. 

SENIOR MAGAZÍN: Môžeme si telo nášho miláčika vziať, alebo ho musíme nechať u veterinára?

– Oficiálne a zákonné sú tri možnosti. Prvá je odovzdanie tela do kafilérie, vtedy sa nechá u nás. Druhá možnosť je zvierací cintorín, ale na Slovensku, pokiaľ viem, je oficiálny len jeden pri Bojniciach. Tretia alternatíva je kremácia a na Slovensku existuje už niekoľko krematórií pre zvieratá. Osobne si nemyslím, že by môj, pes, ktorý so mnou žije 14 rokov, mal skončiť v kafilérii a riešením je práve urna s jeho popolom, ktorú si môžeme uložiť na vhodné miesto. Kremácia vychádza pri malom zvieratku na približne 150 eur, pri veľkých aj na niekoľko stovák vrátane urny. Priemerne je to 200 až 250 eur.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *