Zdravie

„Čo hovoríš? Nepočujem! Píska mi v ušiach!“

Tieto slová so zvyšujúcim sa vekom počuť z úst ľudí stále častejšie. Starší ľudia majú problémy so sluchom a často im v ušiach píska, hučí, alebo počujú rôzne nepríjemné, opakujúce sa zvuky, ktoré im veľmi znepríjemňujú život. Za mnohými týmito prejavmi sa skrýva ochorenie, ktoré sa odborne volá TINITUS. A práve o ňom sa teraz porozprávame s MUDr. Zorou BROSCHOVOU, ktorá už dlhé roky pracuje ako otorinolaryngologička, teda laicky povedané, je „ušno-nosno-krčná“ pani doktorka!

SENIOR: V akom veku začínajú prichádzať prvé poruchy sluchu?

– K poruchám sluchu dochádza najčastejšie v dospelom veku, keď už naše cievy nepracujú tak, ako by mali a keď je sluchový nerv „opotrebovaný“. Prvé problémy začínajú okolo päťdesiateho roku života.

SENIOR: Dá sa oddialiť ich príchod? Zohráva tu nejakú úlohu genetika?

– Samozrejme to záleží na tom, v ako stave je náš organizmus, či sa človek pohybuje dlhodobo v príliš hlučnom prostredí a veľa záleží aj na tom, ako sa človek o seba stará a ako sa stravuje. Zdravá strava, dostatok pohybu a celkovo zdravý životný štýl veľmi ovplyvňujú stav našich ciev, ktoré zásobujú krvou a potrebnými látkami aj sluchový nerv a celý sluchový aparát. Svoju úlohu tu zohráva samozrejme aj genetika. U človeka, ktorý má zlý životný štýl, ktorý sa málo hýbe, ktorý je veľa nezdravých mastných jedál, a ktorý navyše ešte aj fajčí, môže dôjsť k skoršiemu opotrebovaniu ciev a tým pádom aj opotrebovaniu sluchového nervu.

SENIOR: Aké sú najčastejšie poruchy sluchu?

– Môžu to byť poruchy vnútorného, stredného a vonkajšieho ucha, alebo poruchy sluchového nervu. Vo vyššom veku sú častejšie poruchy sluchu, ktoré súvisia s poškodením sluchového nervu. Okrem toho starší ľudia prichádzajú do ordinácie s problémami s ušným mazom, ktorý býva vo vyššom veku suchší. V uchu sa im z neho preto vytvára takzvaná ušná zátka (štupeľ), ktorá bráni dostatočnému prenikaniu zvukov do ucha a človek slabšie počuje. Len čo zátku z ucha vypláchneme a odstránime (ľudovo sa to volá aj „vyšpricovanie uší“), pre mnohých ľudí je to ako zázrak – zrazu opäť normálne počujú!

SENIOR: Je zdravé prehnané čistenie uší?

– V žiadnom prípade! Veľmi veľa ľudí sa o svoje uši nesprávne stará a prílišnou starostlivosťou si narobia veľa problémov! Pod vplyvom reklamy si napríklad milióny ľudí čistí ucho vatovými tyčinkami. Ale do ucha nepatria žiadne predmety, ani tyčinky! Okrem toho sú mnohí ľudia presvedčení, že ucho treba pri ranej hygiene celé vypláchnuť množstvom vody. Aj to je úplný nezmysel, lebo voda je nepriateľ ucha! Zdravé uši stačí len každý deň ráno vytrieť vlhkým uterákom a to je celá starostlivosť! Ušný maz, ktorý sa ľudia snažia všemožnými spôsobmi z ucha úplne odstrániť, je totiž neoddeliteľnou súčasťou ucha a v každom zdravom uchu musí byť v primeranom množstve. Čím viac ho budeme z ucha odstraňovať, tým viac sa nám bude tvoriť a potom nastávajú problémy!

SENIOR: Poďme si teraz povedať viac o tinituse. Ako sa prejavuje?

– Tinutus, alebo po slovensky ušný šelest, môže mať viacero prejavov. Môže  byť tichý, ktorý ani nevnímame. Môže to byť šumenie v ušiach, hučanie, pískanie… jednoducho nepríjemné tóny, ktoré nás obťažujú.

SENIOR: Prečo náš tinitus postihne?

– Tinitus vzniká vtedy, keď sa niektorá z ciev, ktoré zásobujú krvou ušný nerv, uzavrie a dôjde k nedokrveniu sluchového nervu. Vtedy človek počuje lepšie šumenie vlastnej krvi ako zvuky, ktoré počuje zvonku. Problémy s cievami máme vplyvom choroby, vyššieho tlaku krvi a aj vplyvom stresu. Aj stres môže spôsobiť to, že cieva sa uzavrie a dôjde k nedokrveniu sluchového nervu. No a u mladých ľudí je to vtedy, keď je človek vystavený príliš veľkému hluku, čo je dnes, žiaľ, u detí a teenagerov úplne bežný jav. Bez slúchadiel ich už ani nevidíme a hudbu si púšťajú oveľa hlasnejšie, ako je zdravé.

SENIOR: Keď spozorujeme prejavy tinitusu, treba hneď vyhľadať lekára?

– Určite áno, pretože čím skôr sa začne s liečbou, tým je väčšia nádej na úplné vyliečenie. Návštevu lekára netreba odkladať a čakať, že to samé prejde. Ak človek príde do troch až piatich dní na vyšetrenie, je veľká nádej, že sa to úplne vylieči.

SENIOR: Patrí tinitus medzi časté sluchové ochorenia?

– Dnes je žiaľ, stále častejší. Človek totiž žije v zmenenom prostredí oproti minulosti. Všetko okolo nás je hlasnejšie, všade je väčší hluk a čo sa týka mladej generácie, to sme už spomínali. Tinitus teda dnes začína v mladšom veku ako kedysi. A čo sa týka pohlavia, táto choroba postihuje viac mužov ako ženy.

SENIOR: Treba sa pripraviť na to, že tinitus postihne každého z nás vo vyššom veku, alebo sa mu niektorí ľudia aj vyhnú?

– Sú ľudia, ktorí majú dobrý sluch až do vysokého veku. Mala som nedávno v ordinácii pani, ktorá mala osemdesiat rokov a po kontrole sluchu som musela skonštatovať, že má sluch takmer v poriadku! Ale väčšinou začínajú poruchy sluchu už v šesťdesiatke – sedemdesiatke.

SENIOR: Ako sa tinitus lieči? Je vyliečiteľný, alebo sa dá aspoň zastaviť? Alebo si naňho jednoducho musíme zvyknúť?

– Ako sme vraveli, ak pacient príde k lekárovi včas, je osemdesiatpercentná nádej na vyliečenie. Samozrejme na to máme príslušné lieky, ktoré prekrvujú cievy, ktoré zásobujú krvou vnútorné ucho a sluchový nerv. Treba upozorniť, že keď sa už raz tinitus objaví, lieky treba brať dlhodobo, v podstate až do konca života. Tým pádom by k opätovnému návratu choroby alebo k zhoršeniu stavu nemalo dôjsť. Samozrejme k tomu treba upraviť aj životosprávu, viac sa hýbať na čerstvom vzduchu, ľahká strava, treba prestať fajčiť. Aj nestriedme pitie alkoholu napomáha tinitusu, ale polovica štamperlíka kvalitného tvrdého alkoholu ráno pomôže rozprúdiť krv v tele. Ak príde človek do ambulancie neskôr a tinitus sa už nedá úplne vyliečiť, liekmi ho dokážeme aspoň utlmiť.

SENIOR: Niektorí ľudia majú tinitus taký hlasný a nepríjemný, že sami vravia, že s ním nemôžu žiť, tak veľmi ich obťažuje a znižuje im kvalitu života…

– Vtedy okrem podávania liekov existuje ešte možnosť poradiť sa so psychológom a ďalšia možnosť je, že máme po celý deň pustené rádio, samozrejme s primeranou hlasitosťou, aby sme takto prekryli samotný tinitus. Rádio je veľmi dobrý pomocník aj pri zaspávaní, lebo normálne človek zaspáva v tichu a vtedy tinitus počuje a vníma najviac. Samozrejme si treba nastaviť jeho vypnutie o hodinku, dve, keď už človek spí… 

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *