Psychológia

Kde sa berie STRACH?

Fóbiami trpí mnoho ľudí. Niektoré sú úplne neškodné, ba dokonca až smiešne, niektoré však vedia človeka veľmi obťažovať, často aj celý život a dotyčný potom trpí. O strachu a fóbiách sa porozprávame s PhDr. EVOU PLENCNEROVOU, klinickou psychologičkou a psychoterapeutkou!

SENIOR MAGAZÍN: Ako a prečo vlastne vznikajú fóbie?

– Ľudovo fóbiami nazývame aj bežné strachy z niektorých zvierat alebo situácií. Strach je pritom veľmi dôležitá a užitočná emócia, ktorá nám signalizuje nebezpečenstvo a pomáha nám prežiť. Ak však strach prekročí únosnú hranicu, môže nás ochromiť a prinášať rôzne obmedzenia aj do bežného života. V medicínskom zmysle je fóbia  psychická porucha, keď strach je nadmerný a neprimeraný, takmer neprekonateľný. Prejavuje sa obavami, veľmi silnými pocitmi úzkosti a výraznými telesnými prejavmi úzkosti, ako sú napr. búšenie srdca, studený pot, triaška, nevoľnosť, točenie hlavy, mravenčenie v končatinách a na tvári. Stačí už len myšlienka alebo predstava alebo obrázok tej situácie a človek prežíva obrovský strach aj so sprievodnými telesnými prejavmi. Pud sebazáchovy potom velí vyhýbať sa týmto situáciám a čím úspešnejšie vyhýbanie, tým silnejšia fóbia. Fóbie vznikajú väčšinou na základe nejakého silného zážitku, napríklad dieťa pohryzie pes a odvtedy sa bojí psov, dokonca sa tento strach môže rozšíriť aj na všetky kožušinové zvieratá. Alebo niekto zažije sociálne trápnu situáciu na firemnej oslave a začne sa vyhýbať podobným udalostiam. Niektoré fóbie sú akoby prenesené od blízkych ľudí – matka má fóbiu z hadov a deti sa to môžu od nej naučiť.

SENIOR MAGAZÍN: Aké rôzne fóbie existujú? Aké sú najčastejšie?

– V najširšom slova zmysle môže byť fóbia z čohokoľvek. Sú fóbie zo zvierat – pavúky, hady, psy, osy, myši… Fóbie z prírodných javov – tma, búrka, blesk, oheň… Fóbie zo situácií – sociálna fóbia, fóbia z uzavretých alebo otvorených priestorov, z výšky, z výťahu, lanovky, mostu, tunela, z cestovania loďou, lietadlom. Fóbie spojené so zdravím – z rakoviny, infarktu, aids, zo smrti, z injekcie, zo zubára, z infekcie, z krvi… Fóbia z davu, zo samoty, z červenania sa, zo špiny….

SENIOR MAGAZÍN: Môžete spomenúť aj nejaké najkurióznejšie fóbie?

– Áno, sú aj kuriózne fóbie, napríklad fóbia z malých detí, fóbia z manželstva, fóbia z flauty, fóbia zo zdrobnenín, z jedla, z prievanu, z nekonečna, z peňazí, zo smiechu, z dlhých slov…

SENIOR MAGAZÍN: Koľko ľudí trpí fóbiami napríklad na Slovensku, vo svete? Dá sa to odhadnúť?

– Obávam sa, že počet ľudí, ktorí trpia rôznymi fóbiami, sa nedá celkom odhadnúť, pretože väčšina ľudí, ktorí majú nejakú fóbiu, nevyhľadá lekára. Odbornú pomoc vyhľadajú iba ľudia, ktorým ich fóbia výrazne obmedzuje život – napríklad ľudia so sociálnou fóbiou alebo s fóbiou z cestovania. Odhaduje sa, že sa fóbie vyskytujú u 3 až 10 percent populácie.

SENIOR MAGAZÍN: Môže dostať človek nejakú fóbiu aj vo vyššom veku?

– Fóbie môžu vzniknúť kedykoľvek v živote. Veľmi často vznikajú v detstve a ak z nich dieťa v puberte nevyrastie, môžu pretrvávať celý život, napríklad fóbia z tmy, fóbia byť sám doma, fóbia zo zvierat. V puberte zase často vzniká sociálna fóbia – strach, že sa človek strápni, že ho budú kriticky hodnotiť alebo sa mu budú vysmievať. Vždy to súvisí so zníženým sebavedomím a pomerne často aj so zážitkom výsmechu a poníženia alebo šikany. Fóbie vznikajú u citlivejších ľudí so silnou emocionálnou reakciou, ktorá u nich dlho doznieva. Tiež u ľudí, ktorí sú oslabení napríklad chorobou, nejakým hendikepom, zdravotným alebo sociálnym. A áno, fóbie vznikajú aj vo vyššom veku. Súvisí to s tým, že starší ľudia sú často citlivejší a v niektorých smeroch oslabení. Niekedy stačí zážitok zo sledovania televízie – napríklad osamelý senior vidí vo filme prepadnutie staršieho človeka za bieleho dňa a následne sa začne báť vychádzať z domu. Alebo opakované stavy búšenia srdca vedú k fóbii z infarktu. Výskyt rakoviny v rodine môže viesť k fóbii z rakoviny. Problém je aj v tom, že fóbie sú niekedy súčasťou aj iných psychických porúch, napríklad fóbia zo znečistenia a infekcie niekedy vedie k nutkavému umývaniu rúk, až k takému častému, že vznikajú rany na koži!

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *