(od Martina Gona)
osobne milujem tento recept od Janky Kocianovej!
CESTO: 200 g krupicovej múky, 180 g masla, 140 g práškového cukru, 100 g mletých orechov, 2 žĺtky, vanilkový cukor, džem.
POLEVA: 5 bielkov, 200 g práškového cukru, 20 g kakaa, 120 g orechov, vanilkový cukor.
POSTUP: Do preosiatej múky pridáme polotuhé maslo, 2 žĺtky, práškový cukor, pomleté orechy a vanilkový cukor. Dôkladne vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočinúť na chladnom mieste asi 30 minút. Medzitým vymastíme a múkou vysypeme plech. Odpočinuté cesto vyberieme, na plechu ho roztlačíme tak, aby bolo hrubé asi 1,5 cm. Takto pripravené cesto dáme do vyhriatej rúry predpiecť na 10 – 15 minút. Kým sa nám cesto pečie, urobíme polevu. Vyšľaháme 5 bielkov, pridáme práškový cukor, kakao, mleté orechy a vanilkový cukor. Na predpečené cesto rozotrieme lekvár alebo džem podľa chuti, vylejeme polevu a ešte dáme zapiecť. Dobrú chuť a ako hovoria Záhoráci: „Na zdraví a nech vám slúží“.