Psychológia

Aj bez partnera je možné žiť kvalitný život

V minulom čísle sme načali veľmi zaujímavú tému, s ktorou sa, žiaľ, stretávame aj v seniorskom veku, hoci menej, ako v tom produktívnom. Sú to rozvody. Pozreli sme sa na najčastejšie dôvody seniorských rozvodov, kto na rozvod viac doplatí – či žena alebo muž a aj to, ako sa k tomu stavia ostatná rodina a či sa dá takémuto rozvodu predísť. Dnes v druhej časti rozhovoru s PhDr. EVOU PLENCNEROVOU, klinickou psychologičkou a psychoterapeutkou, si povieme viac o tom, či v tomto prípade môže pomôcť návšteva manželskej poradne a aj ako vyzerá život po rozvode. A možno to aj Váš partner po prečítaní tohto rozhovoru ešte prehodnotí…

SM: Môže aj v tomto veku pomôcť návšteva manželskej poradne, psychológa?

– Ak má manželstvo ešte nejakú šancu na reštart, tak v psychologickej poradni môžu nájsť partneri pomoc a návod, ako na to. Často je to o zlepšení komunikácie a o tom, že doterajšie nezhody a krízy manželia vytesňovali a zametali pod koberec a rokmi sa to nazbieralo. Je prekvapujúce, že mnohí ľudia sa ani po 40-50 ročnom spolužití nenaučili uzatvárať dohody a nevedia vhodne vyjadriť svoje potreby, len cez výčitky a útoky na partnera. Vzájomné obviňovanie sa nič nerieši, ide vždy o spoločnú zodpovednosť, dokonca aj tam, kde je nevera.

SM: Ako vyzerá väčšinou ďalší osud partnerov? Asi to bude odlišné u toho, ktorá sa chcel dať rozviesť a u toho, ktorý to musel s bolesťou prijať…

– Muž či žena, ktorí trpeli v ubíjajúcom vzťahu, cítia po rozvode úľavu a oslobodenie a aj prílev novej energie. Ten, kto rozvod nechcel, vníma stratu a krivdu a má strach zo zmeny životnej situácie. Vysporiadanie sa s rozvodom závisí aj od toho, aký hlboký bol vzťah k partnerovi alebo či to bol vzťah citovej závislosti, ďalej aké problémy sa v partnerskom vzťahu vyskytovali, ako sa ich podarilo riešiť a ktoré problémy sa neriešili, a aj od toho, aký je dôvod rozvodu. Ak si muž nájde novú partnerku, žena má často pocit poníženia a nespravodlivosti, väčšinou na rozvod doplatí aj ekonomicky. Častá je otázka, ako sa mohol partner tak zmeniť..? Nikto sa však nezmení len tak odrazu, vždy ide o dlhodobejšie problémy, ktoré si partneri nepriznávali. Napríklad mnohí muži pripúšťajú problémy vo vzťahu, až keď sú sexuálne odmietaní. Alebo si žena po 40 rokoch spoločného života uvedomí, že sa jej nedostáva úcty ani uznania, že to nie je v poriadku, keď jej muž hrubo nadáva a nedovolí jej narábať s vlastnými peniazmi. Veľkým problémom je aj určitý druh závislosti od partnera – môže to byť citová závislosť, keď je partner jediným zmyslom života. Problémom je aj finančná závislosť alebo ten druh závislosti, keď sa vo všetkom spolieham na partnera – vybavovanie na úradoch, starostlivosť o domácnosť, o dom a záhradu, finančné hospodárenie. Niekedy je najväčší problém po rozvode práve v tom, že jeden z partnerov vôbec nevie, ako sa dáva platobný príkaz na úhradu v banke a podobne.

SM: A určte je rozdiel aj v tom, keď ostane po rozvode sám muž a sama žena…
– Ak ostane muž sám a žena ho opustila, stáva sa, že aj on sa opustí – zanedbáva starostlivosť o seba, začne piť alebo pije ešte viac ako predtým, uzavrie sa pred svetom, odmieta deti aj vnúčatá. Tí, ktorí majú dobrých priateľov a svoje koníčky, sa dokážu lepšie prispôsobiť zmenenej životnej situácii. Ak ostane žena sama, tiež nie sú zriedkavé depresívne stavy, ale ženy sa častejšie upnú na deti a vnúčatá a dajú svojmu životu nový zmysel. Človek je tvor sociálny, osamelosť predstavuje závažný stresový faktor, ktorý priamo vplýva aj na zdravotný stav. Aj bez partnera je možné žiť kvalitný život, ak máme dobrú sociálnu sieť, zdravé priateľské vzťahy. Dôkazom toho sú mnohí ľudia, ktorí nemajú rodinu a napriek tomu nie sú osamelí, sú vďační za to, čoho sa im v živote dostáva a tak sú zdrojom dobrej energie aj pre svoje okolie.

SM: Máte teda nejaké dobré rady, ako začať žiť novú kapitolu života aj v tomto veku? Dá sa vôbec začať nová kapitola? Nie je to už nad naše sily?

– Začať novú kapitolu života sa dá v každom veku, či už bez partnera alebo s novým partnerom. Nad naše sily je to iba vtedy, keď sa takto rozhodneme. Ak sa životná situácia zmení tak, že partner odíde, je dôležité budovať dobrý vzťah k sebe samému. Nie každý rozumie, čo to znamená. Ide o to, že vnímam svoje potreby a starám sa o seba. Tých úrovní starostlivosti o seba je viacero. Od tej základnej – jedlo, spánok, hygiena, pohyb –  cez kultúrne, citové a sociálne potreby. Dôležité je neostať v kríze sám. Keď chýba rodinné zázemie, sú tu priatelia, keď chýbajú aj tí, treba vyhľadať odborníkov. Psychologická pomoc je zameraná na spracovanie ťažkej životnej situácie, na objavenie vlastných vnútorných zdrojov na nový začiatok. Ak človek po rozvode zatrpkne a rozhodne sa, že život už nemá zmysel, vyriekne nad sebou ortieľ. Nemusia to byť hneď myšlienky na samovraždu, ale rezignácia na život spúšťa a zhoršuje zdravotné problémy a celkovú kvalitu života. Niektorí ľudia povedia, že rozvod je horší ako smrť, lebo nebožtíka by oplakávali a spomínali by na to dobré, čo spolu prežili. Po rozvode sa stáva, že okrem bolesti a krivdy je prítomný aj hnev a nenávisť, rozhodnutie neodpustiť. A to je toxické, je to jed, ktorý škodí tomu, kto neodpúšťa. Je preto na našom rozhodnutí, či dáme svojmu životu zmysel a kvalitu aj po rozvode.

SM: Stávajú sa aj prípady, že partner ktorý požiadal o rozvod, po čase zistí, že ten nový život mu nevyhovuje, že mu bolo lepšie v predchádzajúcom vzťahu a chce sa vrátiť. Ako sa má zachovať ten druhý partner? Býva to dobré rozhodnutie, dať sa znova dokopy?

– Najčastejšie je to vtedy, keď muž stratí hlavu a v rámci druhej puberty sa  bezhlavo zamiluje, často do oveľa mladšej ženy. Keď ilúzie vyprchajú, mnohí si uvedomia, čo stratili rozvodom a až dodatočne ocenia ex partnerku a chcú sa vrátiť. Poznám vzťahy, ktoré takáto skúsenosť ozdravila a upevnila, ale aj také, kde sa návrat ukázal ako zlé rozhodnutie. Platí jedno, že po návrate to už nemôže byť také, ako pred rozvodom. Musí sa veľa zmeniť k lepšiemu, a to na oboch stranách. Ak sa dokáže obnoviť dôvera, úcta, láska a nežnosť, spoločné hodnoty, ak sa zlepší komunikácia, tak je to dobré rozhodnutie dať sa znova dokopy. Ale takýto šťastný koniec, doslova happy end, je pomerne zriedkavý. Často ženy i muži nevedia a nechcú odpustiť a uvedomia si, že sa im vlastne po rozvode žije lepšie ako predtým, aj keď možno skromnejšie.


Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *