Ľudia

Katka Brychtová: pečenie je moja vášeň

Našu obľúbenú KATKU BRYCHTOVÚ už približne pol roka môžeme okrem divadla vidieť aj na treťom televíznom kanáli RTVS v stále sledovanejšej relácii nielen pre seniorov, ktorá sa volá KLUB NA TROJKE. Moderuje ju s Marcelom Hanáčkom a spolu tak vytvorili veľmi príjemnú moderátorskú dvojicu. Dnes sme Katku vyspovedali iba pre vás!

SENIOR MAGAZÍN: Čím ste chceli byť, keď ste boli malá?

– Ako deti sme sa s mojou sestrou Zuzkou veľmi často hrávali na obchod, hlavne u nás na chalupe. Vyložili sme pred domom tovar, veci, ktoré sme mame zobrali z kuchyne a komory, pozbierali sme v sade ovocie, otec nám dal zopár klincov, kladivo, a predávali sme. Veľmi nás to bavilo. Neskôr sme presedlali na učiteľskú profesiu, pamätám si, že som mala učiteľský zápisník, triednu knihu, aj zoznam žiakov, samozrejme, vymyslený. Takisto som nesmierne rada hrávala vybíjanú, zbierala známky, hrala karty, šach s bratom…. ale asi najviac zo všetkého ma bavilo rozprávať sa s ľuďmi, či už s mojimi kamarátkami, alebo aj s neznámymi ľuďmi. Neostýchala som sa ich vypytovať na ich život, záľuby… Vtedy som ešte nevedela, že existuje profesia moderátora, ale zrejme niekde tam sú korene mojej budúcej práce.

SENIOR MAGAZÍN: Kedy a prečo ste sa rozhodli, že to skúsite s herectvom? 

– Moja kamarátka z nášho dvora Natália ma raz zobrala do detského a mládežníckeho divadla Ludus, kde začínali mnohí budúci herci. Zapáčilo sa mi prostredie tvorivosti, ktoré tam vládlo, občas nás zavolali na konkurzy do televízie, a dokonca som ako 12ročná natočila svoju prvú televíznu inscenáciu. Ale nemala som ambíciu byť herečkou, skôr som to brala ako zábavu. Viac som sa venovala francúzštine, tú som sa učila od tretej triedy na ZDŠ a potom aj na gymnáziu. Mala som v pláne študovať tlmočníctvo-prekladateľstvo na Filozofickej fakulte UK. Len tak na skúšku som si podala aj prihlášku na VŠMU, keďže tam boli prijímačky skôr. A na počudovanie mnohých z môjho okolia i mňa samej ma prijali!  

SENIOR MAGAZÍN: Vyštudovali ste VŠMU, na ktorých učiteľov a spolužiakov si najčastejšie spomeniete?

– Prvé mesiace na škole boli veľmi ťažké. Našťastie sme mali výborných pedagógov, Paľko Mikulík, napriek svojej obrovskej profesionálnej vyťaženosti sa nám snažil maximálne venovať, rovnako aj Božidara Turzonovová, a vždy v piatok sme mali veselé hodiny herectva s Jurkom Slezáčkom. Boli sme veľmi súdržný kolektív, zažili sme toho spolu fakt veľa, doteraz sa občas v súkromí stretávame, ale aj pri práci. S Jankou Valockou sme sa po rokoch ocitli spolu na javisku, keď sme skúšali predstavenie Klimaktérium, s Palim Šajmovičom zase pri dabingu seriálu Blue Bloods, s Andym Krausom a Peťom Marcinom som pred pár týždňami nakrúcala Susedov, s Ivom Hlaváčkom sme spolupracovali na rôznych reláciách v RTVS… všetkých rada stretnem. Aj Ľubku Mruškovičovú, Inge Timkovú, Romana Federa, Jurka Benčíka. Ale najbližšia mi bola Siska Péthöová, ktorá, bohužiaľ, už nie je medzi nami a veľmi mi chýba….

SENIOR MAGAZÍN: Spomínate si ešte na svoju prvú hereckú úlohu? Mali ste aj trému, strach, že to pokazíte?

– Pamätám si na prvé hosťovanie v činohre SND, v druhom ročníku VŠMU, v inscenácii Médeia, ktorú režíroval Ľubomír Vajdička. Jasné, že som mala obrovskú trému, ale prevažovala radosť, hrdosť a vďačnosť, že môžem hrať na jednom javisku s Ankou Javorkovou, Magdou Vášáryovou, Kamilou Magálovou, Zuzkou Kocúrikovou. Bol to pre mňa nádherný večer.

SENIOR MAGAZÍN: Máte jedného brata a jednu sestru. Ako to vyzeralo u vás doma, keď  ste boli ešte všetci pokope? Aká ste boli rodinka?

– Boli sme veľmi súdržná rodina a sme ňou doteraz. Mala som krásne detstvo. 

SENIOR MAGAZÍN: V čom boli vaši rodičia pre vás vzorom?

– Rodičia nás viedli odmalička k samostatnosti, ale mali sme jasne určené hranice. A tie sme rešpektovali. Snažili sa nám dať všeobecný rozhľad, venovali sa nám, veľa sme sa doma rozprávali. Vždy som obdivovala široký rozhľad môjho otca, ale aj jeho pracovitosť a láskavosť. A mamička má aj teraz, keď čoskoro dovŕši osemdesiatku, neskutočnú energiu, zvedavosť a chuť do života.

SENIOR MAGAZÍN: Máte dcéru Katku a syna Jakuba. Ako spolu vychádzate? Koľko majú rokov? Máte už vnúčatá?

– Čas letí neskutočne rýchlo, naše deti sú už dospelé, Katka má 31 rokov a je už tiež mamou. Takže som hrdou starou mamou 6 ročného Leonka a dvojročného Emilka. A náš Jakub má 26. Vychádzame spolu veľmi dobre.

SENIOR MAGAZÍN: Ako sa žije s manželom, ktorý je lekár a navyše aj špičkový chirurg?

– Môj manžel je naozaj výborný chirurg, veľakrát sa mi stáva, že ma ľudia zastavia a s nadšením rozprávajú, ako im pomohol a vyliečil ich. Veľmi ho obdivujem. Má na konte tisícky operácií, špecializuje sa na štítne žľazy. Je skvelé mať pri sebe človeka, ktorý si veľmi dobre uvedomuje, čo je v živote dôležité a nerieši nepodstatné hlúposti. Práve teraz, počas pandémie, sme si mnohí uvedomili, akú neskutočne ťažkú prácu majú lekári, aká obrovská zodpovednosť na nich leží. 

SENIOR MAGAZÍN: Aké máte ešte záľuby okrem herectva a moderovania? A máte na ne vôbec čas?

– Pandémia nám zmenila život. Nemôžeme cestovať, chodiť do kina, do divadla, na koncert, ale môžeme variť, piecť, čítať. A keďže pečenie je moja vášeň (už pred dvomi rokmi mi vo vydavateľstve Fortuna Libri vyšli dve knižky receptov), venujem mu veru veľa času. Ale to v tomto období zrejme mnohí… Veľmi rada chodím von s vnukmi, do parku, na prechádzku, alebo sa hráme doma. Veľmi sa už teším na obdobie, keď sa bude dať opäť cestovať a chodiť na výlety. Ale absolútne schvaľujem a dodržiavam všetky opatrenia, ktoré sú nariadené. Situácia v nemocniciach je naozaj vážna, lekári idú na doraz, často sa o tom s manželom rozprávame. Musíme vydržať, byť trpezliví a zodpovední. 

SENIOR MAGAZÍN: Kde a ako si najlepšie oddýchnete? Vraj je tým miestom Vaša chalupa…?

– Veľmi dobre si oddýchnem práve pri pečení, ale aj pri športovaní, či pri dobrej knihe alebo seriáli. A áno, naša chalupa na myjavských kopaniciach je ideálnym miestom na trávenie voľného času, čerstvý vzduch a príroda sú balzamom na dušu.

SENIOR MAGAZÍN: Relácia KLUB NA TROJKE, ktorú moderujete na treťom kanáli Slovenskej televízie spolu s Marcelom Hanáčkom, má za sebou už pol roka vysielania. Ako sa na to celé pozeráte z tohto časového odstupu? Ste rada, že ste do toho s Marcelom išli?

– Veľmi sa teším z našej novej relácie. Od začiatku sa mi páčil koncept a tvorivý tím, s ktorým spolupracujeme. Snažíme sa našim divákom nielen poradiť, ale takisto im priniesť trochu odľahčenia a zábavy. Snáď sa nám to darí (úsmev). V roku 2021 chystáme ďalšie vylepšenia a naozaj atraktívnych hostí.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *