Zdravie

Ako je to s OČKOVANÍM proti korone?

Aj Vás trápi otázka, ktorá Vám nedá spávať – mám, alebo sa nemám dať zaočkovať proti koronavírusu, teda covidu? Veríme, že Vám v rozhodovaní pomôže aj náš rozhovor s MUDr. PETROM LIPOVSKÝM. 

SM: Začrime trošku do histórie očkovania…

– Očkovanie považujeme za jeden z najväčších výdobytkov medicíny. Nebyť očkovania proti mnohým smrteľným chorobám, dnes by sme počítali ľudskú populáciu na zemeguli možno na polovicu. Prvé očkovanie sa udialo pri pravých kiahňach, ktoré sa na človeka prenášali z dobytka. Bolo to smrteľné ochorenie, ktoré sa prejavovalo hnisavými pľuzgiermi na koži a pacienti zomierali v horúčkach na sepsu, čiže otravu krvi. Vykonal ho Ján Tayman v roku 1721, kedy tento lekár z Prešova votrel hnis z pravých kiahní do kože svojej dva a polročnej dcéry, aby ju ochránil pred chorobou, ktorou bol napadnutý jej brat. Samozrejme, boli s tým spojené aj hoaxy, teda nepravdivé falošné správy, ktoré vtedy vyzerali napríklad tak, že ľuďom, ktorí sa takto zaočkujú, narastú veľké rohy, a mnohí tomu aj uverili… Očkovanie potom pozdvihli a rozvinuli ďalší lekári, napríklad Louis Pasteur. On dal očkovaniu už moderný spôsob a to bol základ myšlienky, že my vieme namodelovať podmienky ochorenia bez toho, aby človek ochorel. V tele sa vďaka prítomnosti oslabeného vírusu, ktorý doň vnikne pri očkovaní, začnú tvoriť protilátky proti nemu a človek sa pri stretnutí s chorobou už nenakazí, lebo si proti nej vybudoval imunitu vďaka protilátkam.

SM: Ktoré konkrétne choroby vďaka očkovaniu vymizli alebo ich výskyt je minimálny?

– Napríklad sa nám poradilo úplne eliminovať pravé kiahne, na ktoré sa prestalo očkovať v roku 1982, lebo na celom svete sa už zlikvidovali a dnes sa tento vírus uchováva iba v laboratóriách. Postupne sa očkovaním podarilo veľmi znížiť tetanus, čierny kašeľ, záškrt, žltačku, rubeola, mumps, osýpky, tuberkulóza…

SM: Je nejaké ochorenie, ktoré je špecifické pre seniorov a proti ktorému by sa mali dať zaočkovať, samozrejme, okrem koronavírusu?

– Áno, je to dobre známa chrípka a okrem nej určite pneumokoková infekcia, ktorá spôsobuje bakteriálny zápal pľúc a pre oslabený organizmus, teda aj seniorov, predstavuje vážnu hrozbu. Dobré je aj očkovanie proti kliešťovej encefalitíde u seniorov, ktorí sú aktívny a pohybujú sa v prírode, a proti tetanu a záškrtu, tu sa robí očkovanie v 15ročných intervaloch.

SM: Môžeme sa na očkovaciu látku zjednodušene pozerať ako na oslabené vírusy danej choroby, prípadne oslabené baktérie či iné patogény?

– Záleží to od danej choroby, proti ktorej sa očkuje. Niekedy ide o živé, ale oslabené patogény, a niekedy o neživé, čiže mŕtve patogény. Napríklad vakcína proti osýpkam je živá vakcína. Konkrétne pri covide ide o vírus, podobný chrípke a je to ten typ vírusu, ktorý veľmi často a rád mutuje. Preto na chrípku máme dnes vakcíny, ktoré sú až tretravalentné, to znamená, že účinkujú proti štyrom mutáciám chrípkového vírusu. Aj pri korone už vidíme viacero mutácií a tiež sa bude musieť postupne vyskladať vakcína, ktorá bude účinná voči viacerým mutáciám korony. Dobrá správa je, že dnešná technika dokáže rozanalyzovať daný vírus a podľa toho sa pripraví aj účinná vakcína.

SM: Akým spôsobom sa očkuje proti koronavírusu?

– Pri korone sa očkuje rovnako ako aj proti iným vírusovým ochoreniam, čiže intramusculárne, teda do svalu, a druhý spôsob môže byť aj hlboko pod kožu, teda subcutáne. 

SM: Treba sa na očkovanie proti korone nejako špeciálne pripraviť? Môžeme sa napríklad najesť? 

– Na očkovanie by mal ísť človek, ktorý je relatívne v dobrej kondícii. Keď nemáme žiadne ochorenie, žiadnu zvýšenú teplotu, cítime sa dobre a zdravo. Samozrejme sa môžeme najesť aj napiť, príjem tekutín je aj v tomto prípade dôležitý.

SM: Kto nie je vhodný na očkovanie?

– Veľmi si to treba zvážiť v prípade, ak ide o super krehkých ľudí v tom zmysle, že majú viacero rôznych chorôb a v tom prípade ich môže ohroziť akákoľvek záťaž. Aj očkovanie je pre organizmus tiež istá záťaž. V týchto prípadoch krehkých starčekov a stareniek vo vysokom veku treba zvážiť, či ich organizmus dokáže zmobilizovať svoje sily, aby vedel vytvoriť protilátky voči chorobe, a či to stojí za to. Inak pre drvivú časť seniorov toto očkovanie vyslovene odporúčam. Spozornieť treba aj v prípadoch, ak má človek nasadenú biologickú liečbu, pri ktorej sa umelo potláča imunita, napríklad pri reume, Crohnovej chorobe, psoriáze. Vtedy sa treba jednoznačne poradiť s lekárom a očkovať v čase, keď je biologická liečba prerušená.

SM: Aké nežiadúce účinky sa môžu po očkovaní dostaviť? 

– Nežiadúce účinky nie sú časté a väčšinou sú zanedbateľné. Veľká časť populácie to znáša dobre. Pozor si treba dať vtedy, ak sme mali v minulosti pri očkovaní alergickú reakciu. Zaujímavé je, že k nežiadúcim účinkom dochádza častejšie u mladších ľudí, ktorí na očkovaciu látku zareagujú prudšie ako seniori, pretože majú imunitný systém v lepšom stave. Medzi nežiadúce účinky patrí bolesť v mieste vpichu alebo aj bolesť celej končatiny, bolesti svalov, zvýšená teplota, ale to pominie do 24 hodín.

SM: Ako sa máme správať po očkovaní? Kedy sa máme ozvať lekárovi, keby sme na sebe niečo spozorovali?

– Mali by sme byť v kľudovom režime, nevystavovať sa nadmernej  fyzickej záťaži, zdržať sa alkoholu aspoň 24 až 48 hodín, lebo alkohol znižuje imunitu. Ak máme zvýšenú teplotu, treba užiť lieky proti teplote, respektíve bolesti. Lekára určite kontaktujeme, ak máme dramatické príznaky, napríklad schvátenosť, horúčku, zmätenosť, dýchavičnosť.

SM: Aké majú výhody zaočkovaní ľudia, už sa nemusia ničoho báť?

– Je to podobné ako pri očkovaní proti chrípke. Zaočkovaní ľudia majú istotu, že aj keď v ojedinelých prípadoch môžu ochorenie dostať, ale bude mať u nich oveľa miernejší priebeh. Lebo v medicíne stopercentná ochrana neexistuje. Dnes už v Izraeli, kde sú s očkovaním najviac vpredu, majú relevantné dáta, že u očkovaných ľudí nikto nezomrel, aj keď sa niektorí nakazili! A to je podľa mňa super správa!


Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *