Hobby

Naši malí kamaráti

Chcete mať doma niečo živé, čo by Vám spríjemňovalo dlhý čas, niečo, čo môžete vziať do ruky, pohladkať a pomaznať sa s tým? A netrúfate si na psa ani mačku? Máme pre Vás riešenie! Zaobstarajte si MORSKÉ PRASIATKO, alebo ŠKREČKA! Nebojte sa, ich chov je veľmi jednoduchý a určite zvládnete postarať o ne tak, aby boli spokojné oni aj vy.

Pozor, medzi škrečkom a morským prasiatkom sú isté rozdiely! MORSKÉ PRASIATKO je denné zvieratko, preto máme od neho v noci pokoj. Nešramotí, nebehá hore dole po klietke, jednoducho spí ako aj my. To je veľká výhoda. ŠKREČOK je naproti tomu nočné zviera a hoci sa naučí aj dennej aktivite, čulý je najviac v noci. Práve vtedy najradšej pobehuje, behá v kolese na behanie a robí lomoz. 

A ešte je tu jedna odlišnosť. Hoci je ŠKREČOK menší ako MORČA, drží si od človeka mierny odstup a nie je až taký „mojkavý“. Človeka v podstate k svojmu životu nepotrebuje, iba na to, aby sme sa o neho postarali, dali mu papať a piť. Je to vlastne taký mrzutý samotár. Z tohto dôvodu by sme si mali zaobstarať mláďa, ktoré si zvykne na náš pach a potom nás už nepohryzie. Hoci sú jeho zúbky drobné, pohryznutie cítime ako pichnutie ihlou. MORČA má oveľa lepšiu a hravejšiu povahu, na druhej strane je však väčšie a teda potrebuje pre svoj život aj väčší priestor. Len máloktoré morča však hryzie a v prevažnej väčšine sú to mierumilovné tvory, ktoré milujú maznanie, hladkanie… Sú šťastné, keď sa im venujeme, rozoznajú náš hlas aj pach a aj našu chôdzu! Tešia sa na nás, keď prídeme domov a svoju radosť dávajú najavo pískavými či hvízdavými zvukmi. MORČA je jednoducho náš naozajstný kamarát! 

Čo si musíme zaobstarať, keď ich chceme chovať? Stačí nám len klietka pre cicavce, ktorá nie je vysoká do výšky, ale jej dôležité rozmery sú šírka a dĺžka. Do klietky umiestnime misku na potravu a napájačku na vodu. Všetko dostaneme kúpiť v každom obchode s potrebami pre zvieratá. Dno klietky vystelieme suchým senom, ktoré tiež kúpime v obchode a samozrejme túto podstielku pravidelne vymieňame za novú, voňavú a čistú. Do klietky umiestnime aj domček, v ktorom sa môže zvieratko schovať, keď potrebuje byť samé. Pozor – ŠKREČOK má veľké lícne vaky, v ktorých si do domčeka nanosí obrovské množstvo potravy, preto treba domček vnútri kontrolovať a potravu odstraňovať, aby nehnila. MORČA lícne vaky nemá. Čo sa týka potravy, opäť v obchode dostaneme kúpiť hotové namiešané zmesi suchej potravy, ku ktorej pridávame čerstvú zeleninu. To je všetko, takže je to úplne jednoduché! Na pitie samozrejme čistá voda.

Keďže MORČA aj ŠKREČOK sú obľúbené domáce zvieratká už od nepamäti, chovatelia vyšľachtili veľké množstvo rás, najmä pri MORSKOM PRASIATKU, ktoré je vlastne jeden pôvodný druh. Poznáme však dlhosrsté, krátkosrsté, dokonca s holou kožou pre alergikov, a rasy sa odlišujú aj typickým charakterom postavy. U ŠKREČKOV naproti tomu rozlišujeme viacero druhov, napríklad škrečok zlatý, džungarský, škrečok Roborovského, ktorý je najmenší a meria len 5 centimetrov!

No a na záver, MORČA bude naším kamarátom 5 až 10 rokov, toľko sa totiž dožíva, ŠKREČOK o dosť menej – žije iba dva až tri a pol roka. Samozrejme, pri dobre opatere a potrave ich vek predĺžime do hornej hranice, za čo sa nám určite odvďačia.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *