Od šéfkuchára PETRA VARGU
POTREBUJEME: 250 g hladkej múky, 250 g hrubej múky, 1 vajce, 6 zemiakov uvarených v šupke, 1 dcl vody, pomletý mak, kryštálový cukor, 1 vrecúško vanilkového cukru, maslo.
POSTUP: Zemiaky uvaríme v slanej vode a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Na múčnej doske zmiešame oba typy múky, nastrúhané zemiaky, vajce a vodu podľa potreby. Z týchto surovín vypracujeme cesto strednej konzistencie, ktoré rozdelíme na niekoľko častí. Jednotlivé časti na tabuli vyšúľame do dlhých valcov, ktoré potom pokrájame na malé kúsky. Tieto malé kúsky na pomúčenej doske ešte dobre pošúľame a hotové šúľance hodíme do vriacej vody na 10-15 minút, aby sa uvarili domäkka. Kryštálový aj vanilkový cukor roztopíme a primiešame maslo. Touto zmesou polejeme hotové šúľance na tanieri a posypeme ich pomletým makom.