Recepty

Tvarohové pochúťky od čitateľov

Skladaný tvarožník

(najobľúbenejší koláč môjho najmladšieho syna Martinka, 38 rokov, ženatý, 3 deti. Pečiem ho najmä na jeho meniny a narodeniny namiesto torty)

LINECKÉ CESTO: 400 g hladkej múky, 50 g mletých orechov (nemusia byť), 250 g rastlinného tuku alebo masla, 150 g práškového cukru, pol balíčka vanilkového cukru, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 vajce, štipku soli.

TVAROHOVÁ PLNKA: 500 g tvarohu, 50 g masla, 70 g práškového cukru, pol balíčka vanilkového cukru, 1 vajce, štipku soli, 50 g hrozienok, 3 PL smotany, 1 PL strúhanky alebo hrubej múky, citrónová kôra.

PIŠKÓTOVÉ CESTO: 3 vajcia, 90 g práškového cukru, 80 g polohrubej múky, 1 PL vody, pol balíčka kypriaceho prášku.

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA: 60 g varovej čokolády, 30 g stuženého tuku, 1 ČL oleja. 

POSTUP: Pripravíme si krehké linecké cesto (suroviny zmiešame) a necháme ho v chlade chvíľu odležať. Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku (suroviny zmiešame a vypracujeme na plnku) a piškótové cesto (žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme múku, kypriaci prášok a vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipky soli).

Rozvaľkáme linecké cesto a preložíme na hlbší plech tak, aby okraje cesta po krajoch boli vyššie. Popicháme vidličkou a dáme do rúry trocha pripiecť (na 180 stupňoch). 

Na takto predpečený korpus ešte horúci rozotrieme tvarohovú plnku, ktorú zalejeme piškótovým cestom a dáme zapiecť (pri 180 stupňoch) cca 25 minút.

Upečený koláč ozdobíme čokoládovou polevou (čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s tukom, olejom a vymiešame do hladka). Polevu lejeme nerovnomerne cik-cak.

Druhá možnosť – upečený koláč môžeme posypať len práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Ešte teplý pokrájame navlhčeným nožom na kúsky.

(Alena Nevidzanová, Nová Dubnica)


Krtkova torta

CESTO: 320 g hladkej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 180 g jemného kr. cukru, 3 vajcia, 3 PL kakaa, 200 ml oleja, 200 ml mlieka, jahodový džem.

PLNKA: 1 balíček zlatý klas, 400 ml mlieka, 4 PL jemného kr. cukru, 250 g jemného tvarohu, 200 ml kyslej smotany, 150 ml mlieka, 1 balíček šľahačky v prášku, 100 g horkej čokolády, 3 balíčky vanilkového cukru, 6 banánov, 2 PL práškového cukru.

POSTUP: Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, za stáleho šľahania pomaly prilievame olej a mlieko. Nakoniec zľahka metličkou primiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. Vylejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme (170 stupňov) asi 30 minút. Necháme vychladnúť. Potom do korpusu vyrežeme jamu asi 2 cm od okraja a vybraté cesto odložíme. Na tortu natrieme džem, poukladáme banány. Z mlieka, zlatého klasu a 3 PL cukru urobíme puding, ktorý necháme vychladnúť. Vyšľaháme práškovú šľahačku s mliekom. V druhej miske vymiešame tvaroh, kyslú smotanu, pr. cukor, vanilkový cukor a vychladnutý puding. Zľahka primiešame šľahačku a nakoniec nastrúhanú čokoládu. Plnku navrstvíme na korpus s banánmi tak, aby nám  vznikol kopček. Na plnku namrvíme vydlabané cesto a dáme do chladničky na 8 hodím stuhnúť.

(Antónia Holoubková, Dubnica nad Váhom)


Strúhaný tvarohový zákusok

POTREBUJEME: 400 g hladkej múky, 250 g margarínu, 150 g pr. cukru, 1 balíček vanilkového cukru, pol balíčku prášku do pečiva, 1 žĺtok, 3 lyžice kakaa, tuk a múku na plech.

PLNKA: 750 g tvarohu, 250 g pr. cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 KL Solamilu, 3 žĺtky, 4 bielky.

POSTUP: Na doske spracujeme múku, pr. cukor, prášok do pečiva, žĺtok a kakao. Cesto uložíme do chladničky na 30 minút. Potom ho rozdelíme na 2 časti. Na pripravený plech na strúhadle postrúhame polovicu cesta. Pripravíme si plnku. Žĺtky, pr. cukor a vanilkový cukor miešame do peny, potom pridáme prepasírovaný tvaroh a Solamyl. Nakoniec vmiešame sneh z vaječných bielkov. Plnku rozotrieme na postrúhané cesto na plechu. Na plnku potom nastrúhame druhú polovicu cesta. Koláč upečieme v predhriatej rúre.

(Mária Simčáková, Vikartovce)


Tvarohová bábovka Pafča

POTREBUJEME: 250 g pr. cukru, 250 g Hery, 5 vajec (oddeliť žĺtka a z bielkov vyšľahať sneh), 1 vanilkový cukor, 1 krabička tvarohu, hrsť hrozienok, 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, šťavu a kôru z 1 citrónu.

POSTUP: Vymiešame pr. cukor, vanilkový cukor a Heru. Pridáme žĺtka, prešľaháme. Pridáme tvaroh, hrozienka, šťavu a kôru z citrónu. Šľaháme a pridávame múku a prášok do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Vymastíme bábovkovú formu, vysypeme múkou a dáme piecť do rúry (160 stupňov) na cca 45 minút.

(Eva Jeňová, Košice)


Tvarohový koláč s rumom a jahodami

CESTO: 6 vajec, 200 g polohrubej múky, 100 g kr. cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 lyžice oleja, 400 g jahôd (môžu byť aj mrazené), rum, vanilka.

PLNKA: 250 g jemného tvarohu, 400 ml smotany na šľahanie, 1 hrnček pr. cukru.

POSTUP: Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme múku, olej, prášok do pečiva a opatrne vmiešame vyšľahaný sneh. Cesto vylejeme na vymastený a múkou posypaný plech a pečieme cca 40 minút (180 stupňov). Medzitým si prevaríme jahody s cukrom, pridáme rum a vanilku. Do upečeného cesta urobíme pomocou opačného konca varešky dierky a do nich vylejeme jahodovú zmes. Na jahodovú zmes nanesieme vyšľahanú smotanu zmiešanú s tvarohom a cukrom. Ozdobíme jahodami.

(Mária Frnová, Turčianske Teplice)


Tvarohové guľky so slivkami

(4 porcie)

CESTO: 1 vajce, 50 g masla, 25 g hrubej múky, 25 g tučného tvarohu, štipka soli, štipka prášku do pečiva, slivky.

NA OZDOBU: 120 g rozpusteného masla, 100 g tučného tvarohu, práškový cukor, hnedý cukor.

POSTUP: Zo zmäknutého masla, hrubej múky, tvarohu, vajca, soli a kypriaceho prášku pripravíme cesto. Slivky umyjeme a osušíme. Z cesta odoberáme menšie kúsky, urobíme placku a do nich balíme slivky. Guľky varíme v osolenej vode asi 10 až 12 minút. Uvarené guľky na tanieri posypeme tvarohom, pr. cukrom alebo hnedým cukrom a rozpusteným maslom.


Nepečená piškótová torta s tvarohom

POTREBUJEME: 2 až 3 balíčky piškót, 1 tvaroh, na puding 1 Zlatý klas a asi 3 dc mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 šľahačkovú smotanu, čokoládu na ozdobu.

Puding zo zlatého klasu a mlieka necháme vychladnúť za stáleho miešania, potom doň vmiešame jemný vyšľahaný tvaroh so šľahačkovou zmesou. Vrstvíme v káve alebo v sirupe namočené piškóty a pudingovú zmes. Ozdobíme strúhanou čokoládou a ovarenými mandľami.

(Marta Pastoriková, Bratislava)


Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *