Zlaté časy

OTTO WEITER: Vianoce prežil bez Andrejky a s koronou

Na posledné dva roky OTTO WEITER spomínať v dobrom nebude. Najprv sa musel zmieriť s krutou diagnózou, keď sa mu srdiečko rozhodlo pracovať iba na štvrtinu. A kým sa s tým ako tak pasoval, len týždeň po jeho 65. narodeninách prišla nečakaná smrť jeho 47-ročnej manželky. Nasledovalo apatické obdobie, kedy spevák zaháňal smútok alkoholom a to ho priviedlo na takmer dva mesiace do nemocnice. Nielen so žalúdočnými problémami, ale pobudol si aj na psychiatrickom oddelení. Poslucháči, diváci, muzika, nová spevácka partnerka a lekári ho však postupne vrátili koncom roka do života i na javisko a my mu to zo srdca prajeme! Tento sympaťák a večný chalanisko je pre nás všetkých veľký vzor, že aj po tej najhoršej tragédii treba znova vstať a ísť ďalej!

SENIOR MAGAZÍN: Ľudia vás poznajú ako veselého, večne mladého, usmiateho speváka a šoumena. Ale… veď vy ste vlani oslávili 65-te narodeniny! Uvedomujete si vôbec toto číslo? 

– Každé ráno, keď sa zviecham z postele o šiestej alebo siedmej, mi telo veľmi jasne dáva najavo, koľko mám rokov (smiech). Hlava to samozrejme neberie a ja sa snažím nepozastavovať nad tým, že som vlastne dôchodca. Môže za to určite moje povolanie, pretože keď vyjdem na javisko, vidím rozžiarených divákov, ako tlieskajú, spievajú so mnou a mnohí sú dokonca oveľa starší ako ja! V tvári im však žiari optimizmus a mladosť ducha a to nabije energiou aj mňa. Myslím si, že väčšina spevákov a hercov má podobné cítenie, že vek im pribúda len v občianskom, ale kým vládzeme a spieva nám to, je to v poriadku. 

SENIOR MAGAZÍN: Keď už hovoríme o dôchodku, už ste si oňho požiadali? 

– Ešte nie, budem musieť na tom popracovať (smiech). Robím hlavne práce okolo domu, ale už si budem musieť sadnúť aj za počítač a pokračovať vo vybavovaní papierov, pretože nechcem, aby sa mi to nakopilo ako minulý rok, keď som bol v nemocnici. Potom je to des dávať to do poriadku.

SENIOR MAGAZÍN: Keď ste sa v médiách vyjadrili, že nemáte povyplácané šeky, niektorí ľudia si to vysvetlili tak, že ste na mizine…

– Prekvapilo ma to, pretože nikde som nepovedal, že som na mizine. Len kvôli tomu všetkému, čo sa prihodilo, som kašľal na šeky a celý materiálny svet bol vtedy pre mňa nepodstatný. Našťastie som zvyknutý šetriť si peniaze a odkladať bokom na horšie časy, napríklad pre prípad, že by som ochorel,  zlomil si nohu alebo nedajbože havaroval, pretože ročne som najazdil státisíce kilometrov. Vďaka tomu mám rezervu a dal som veci do poriadku. 

SENIOR MAGAZÍN: Vianoce ste prežili po prvý raz bez Andrejky, a dokonca v izolácii!

– Áno. Začiatkom decembra mi implantovali strojček na posilnenie činnosti srdca a keďže k lekárovi na kontrolu som mohol ísť len s negatívnym testom na covid, išiel som na test. A bol pozitívny! Dva dni pred Vianocami! Mal som ich stráviť v kruhu Andrejkinej rodiny – u jej brata s jej maminkou a jej manželom, pretože sviatky sme naozaj každý rok prežívali spoločne, a musel som to zrušiť! Oni teda prišli z Brna za mnou do Dunajskej Lužnej, pozreli sme sa na seba cez bránu, Janko mi na dvierka zavesil tašku s rybou, šalátom a sladkosťami, zakývali sme si, pozdravili sme sa a museli ísť…. Ja som ich trávil pozeraním rozprávok a televízie Senzi, kde dávali mnoho repríz programov, ktoré som robil ešte s Andrejkou. Na kontrole o desať dní som mal už test negatívny. Našťastie to u mňa prebehlo celkom dobre, len som bol slabý, boleli ma svaly a nohy a na večer mi vždy vystúpila horúčka, ale len medzi 38 a 39 stupňov. A Silvester som mal podobný – papučová kultúra… Po 35 rokoch som bol asi prvý raz doma, pretože predtým som vždy niekde účinkoval a silvestroval s divákmi!

SENIOR MAGAZÍN: V silvestrovskom programe Senzi, ktorý bol pochopiteľne predhrávaný, ste práve vy s vašou novou kolegyňou Petrou Maxin odrátavali posledné sekundy roka. Bolo to vaše prvé verejné účinkovanie po dramatických udalostiach, ktoré vás minulý rok postihli. Ako ste to vnímali, keď ste sa videli v televízii?

– Bol to zvláštny pocit, ale skôr som sa sústredil na to, čo kde vylepšiť, ako nám idú hlasy dokopy, pretože sme spievali naživo a spolu účinkujeme krátko. A nestihli sme ešte nahrať playbacky (smiech). Myslím si, že tento verejný debut sa nám vydaril a netrpezlivo som čakal na odozvy divákov,  ktoré ma príjemne prekvapili. Ľudia nám fandia, držia palce a píšu, aby sme pokračovali, že je to skvelé! 

SENIOR MAGAZÍN: Predstavíte nám teda Petru, ktorá spieva po vašom boku?

– Petra je na hudobnom trhu dlhé roky, ale nie je príliš mediálne známa, pretože sa tomu úspešne vyhýbala. Pred rokmi založila kapelu ABBA Slovakia, s ktorou precestovala celú Európu, mimoriadne úspešní sú v susednom Maďarsku. Účinkovala v mnohých muzikáloch, pre ktoré ju objavil Jožko Bednárik. Petra je hudobne vzdelaná, perfektne ovláda noty, ktoré rozpisovala aj kolegom z Abby, vie sa na javisku dobre pohybovať. Pritom je skromná, netlačí sa do popredia a pokojne prijme aj úlohu druhého alebo tretieho hlasu. Samozrejme, že spievať pri mne bude aj sólovo svoje vlastné piesne. A keď to situácia opäť dovolí, bude pokračovať aj s ABBA Slovakia, ktorú aj manažuje. Pre Senzi televíziu pripravujeme dva nové projekty, ktoré budú iné ako som robil s Andrejkou. Nechcem, aby ich ľudia porovnávali a Petru brali ako náhradu. Toto bude niečo úplne iné a nové. 

SENIOR MAGAZÍN: Vzhľadom na to, že vo Vašom dome máte nahrávacie štúdio a budete s Petrou tráviť spolu veľa času, ste pripravení aj na to, že vás budú ľudia dávať dokopy nielen pracovne, ale aj súkromne? 

– Rečiam sa neubránime. Od nášho prvého stretnutia som ju pripravoval na to, že k tomu príde. Dokonca už mi z niekoľkých novín volali, či spolu bývame a podobne. Ja som v šoubiznise vyše 40 rokov a naozaj som si prečítal o sebe všeličo, ale predpokladám, že prídu situácie, ktoré nás možno zaskočia, a hlavne ju. Nebývame spolu, Petra býva v bratislavskom Ružinove. Chodí ku mne domov, lebo u mňa doma máme najlepšie podmienky na skúšanie, nahrávanie a okrem toho sa vzhľadom na súčasnú situáciu snažím vyhýbať verejným priestorom. Vzhľadom na môj zdravotný stav sa musím chrániť, ako sa dá. Ale diváci nás prijali, chcú nás a na všetky takéto reči sa môžeme vykašľať.


Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *