Zlaté časy

GIZKA OŇOVÁ: môj manžel je do mňa riadne buchnutý

Fenomén dnešnej doby – GIZKA OŇOVÁ. Nechýba na žiadnej dobrej akcii a človek sa až čuduje, ako to všetko stíha aj rok a pol po sedemdesiatke. Vek dámy sa nemá hovoriť, ale pri Gizke urobíme výnimku, nakoľko môže slúžiť vzorom pre ďaleko mladšie dámy – kondíciou, výzorom, životným optimizmom. Veľkú slávu jej v nedávnej minulosti priniesla relácia Svokra, kde Gizka pomáhala rodinám so slabším sociálnym postavením riešiť problémy. Zvládala to bravúrne a s noblesou jej vlastnou. Epizódu Svokry ukončila, nakoľko si myslí, že prešli v podstate všetky okruhy tém. Jej aktivity však zďaleka neskončili, aj keď v súčasnej donbe sa aj ona musela prispôsobiť životu s pandémiou a venovala sa viac rodine a sebe. Stále je však o čom s ňou debatovať a čo je úplne najlepšie – Gizka bude patrónom nášho časopisu a seniorom sa rozhodla pomáhať aj na našich stránkach! Veľmi si to ceníme a Gizke zo srdca ďakujeme aj za vás, našich čitateľov! A tu je už exkluzívny rozhovor!

SENIOR MAGAZÍN: Čo robíte, keď práve nevaríte, nepečiete a nie ste na prechádzke?

– Spievam. Pohrabala som sa v starých pesničkách a objavujem tam naozaj skvosty, hudobné i textové. Najviac z tvorby Pavla Zelenaya. Sú to pesničky, ktoré nie sú známe a populárne, ale napriek tomu veľmi krásne. Nahrávam si ich, spievam a uverejňujem na sociálnej sieti, aby som potešila aj ostatných.

SENIOR MAGAZÍN: „Svokra“ z vás urobila idol niekoľkých generácií…  Pomohli ste mnohým rodinám…

– V relácii sme riešili problémy nielen finančné, ale aj zdravotné, rodinné a myslím, že som to zvládala s noblesou. Samozrejme, zanechalo to aj stopy na mojom osobnom živote. Bolelo to. Fyzicky ma to ubíjalo, no motiváciou pre mňa bol divák, ktorý si nájde svoje a pomôže to jemu. Tie príbehy boli autentické zo života, riešili sme ich tak, ako prichádzali. Pomáhalo mi, že každý víkend som vystupovala na dvoch, niekedy aj troch miestach, koncertovala som, cez týždeň  som absolvovala krátke výlety a aj vlastnej rodine sa bolo treba venovať.

SENIOR MAGAZÍN: Na cestách za divákmi a poslucháčmi vás sprevádza váš manžel Juraj, s ktorým ste  spolu vyše 40 rokov. Obaja vyzeráte spolu stále šťastne a zamilovane. Ako to?

– Som rada, že fungujem, spievam naživo, cestujem. Môžem sa absolútne spoľahnúť na manžela, ktorý je skvelým aranžérom, hudobníkom, zvukárom aj šoférom. A myslím si, že je do mňa riadne buchnutý (úsmev). Ja to naše manželstvo neustále prikrmujem varením, pohodou. Pokiaľ v dome nevonia jedlo, nemôžeme očakávať nejaké veľké objatia, dotyky, uznania. Muž je vtedy spokojný, keď má plný žalúdok. Keď sa môj muž dobre napapá, potom prejde hodinka, kedy žalúdočné šťavy tak akurát popracujú, a vtedy na neho vyrukujem – počúvaj, mohol by si mi zaranžovať tú novú pesničku? Pozrie tak zľaknuto na mňa a ja zašveholím – ale jelení guláš bude…

SENIOR MAGAZÍN: Ste nielen speváčkou, herečkou, ale aj milovanou starou mamou, ktorá na svoje vnúčatá nedá dopustiť a udržuje s nimi skvelý vzťah. Čo nám o nich prezradíte?

– Mám ich päť. Dve od syna Rolanda sú na Slovensku a tri vnučky sú v zahraničí, konkrétne dve študujú v Londýne. Majú prenajatý byt a my, starí rodičia, sa občas vyberieme za nimi. Pri tej príležitosti si tam nenecháme ujsť ani skvelé predstavenia a iné aktivity. Dôležité je uvedomiť si, že deti nie sú náš majetok a treba akceptovať aj ich vzdorovitosť, ich potreby a aj túžbu odísť. Nebolo jednoduché zmieriť sa s tým, že dcéra mi odišla do zahraničia, a tri vnúčatá sú tam tiež, ale ďakujem Bohu za úžasného zaťa, za šťastie mojej dcéry, ktoré našla v zahraničí. Napokon, veď sa môžeme navštevovať. Stačia dve hodiny  v lietadle a sme spolu! Máme s mužom šťastie, že to zvládame aj materiálne, lebo ani to nie je vždy jednoduché. Do ciest za rodinou však investujeme radi. Vnúčatá musia mať pocit, že aj starý rodič sa zapíše do ich života, lebo príde vek 18-19 rokov, kedy deti už začnú mať svoje potreby a svoje záujmy a na starých rodičov je menej a menej času. A čas je najvyššia hodnota, ktorú môžeme venovať deťom, vnúčatám… Zažila som to aj  pri svojich rodičoch. Nepotrebovali nič, len aby som prišla, porozprávala im, kde som bola, čo som zažila a videla som, že to sledujú ako film (úsmev).

SENIOR MAGAZÍN: Nedávno vám vyšla kuchárska kniha, nebola prvá…

– Dve knihy sme urobili s Majdou Pavelekovou. Bolo to skôr o tom, že ja som varila a Majda papala, v každom prípade to však bola skvelá spolupráca, knihy mali úspech a dokonca dodnes sa ich čitatelia dožadujú. Žiaľ, vtedajšie vydavateľstvo zaniklo a už sa k nim asi nikdy nedostaneme… Moja najnovšia kniha je vyslovene moja, sú to moje recepty a chcem ukázať gazdinkám, že doma variť sa oplatí a je to lacnejšie ako sa stravovať v reštauráciách, alebo úchytkom bez rozmýšľania len tak niečo hodiť do úst. A varenie je naozaj zábavné! Nemusí byť zdĺhavé, zaberajúce celý deň, ale pri správnom systéme sa dá zvládnuť rýchlo a pohodovo. 

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *