Zlaté časy

Pavel Nový: Tento svet je vcelku milý a príjemný

Český herec Pavel Nový zažiaril v mnohých skvelých filmoch. Nezabudnuteľnú úlohu stvárnil ako Pepa v úžasnej rodinnej komédii „S tebou mně baví svět“ a pred tromi rokmi bravúrne zahral rolu otužilca Broňu vo filme „Baba z ľadu“. A úplne najnovšie sa predstavuje v rodinnom filme „Letní rebeli“ ako dedo Bernard, ktorý so svojím vnukom Jonášom zažije búrlivé leto v znamení dobrodružstva a nevšedného priateľstva. Film príde do kín 13. augusta a oplatí sa vidieť! Okrem Pavla Nového a detského herca Eliáša Vyskočila vi filme uvidíte aj Janu Oľhovú a Szidi Tobias!

SENIOR MAGAZÍN: Čo sa vám hneď vynorí v hlave, keď sa spomenie film S tebou mně baví svet?

– Radosť. Radosť z práce, radosť z nakrúcania, pretože takí ľudia, ako napr. Julo Satinský, Vašek Postránecký alebo tie naše báječné baby, to bolo potešenie. Plus úžasne vybrané deti, čo je zásluha Márie Poledňákovej, ktorá to napísala a celé dala dohromady.

SENIOR MAGAZÍN: S Julom Satinským a Václavom Postráneckým ste boli kamaráti aj mimo pľacu?

– S Julom Satinským sme sa stretávali častejšie ako s Václavom Postráneckým, s tým vcelku zriedka. Julo bol ten, kto vedel vytvoriť úžasnú atmosféru. Všetci sme mali veľmi radi okamihy, keď nám ukazoval, ako učil, keďže bol pôvodným povolaním učiteľ. Nedám na neho dopustiť. No a, samozrejme, svoje pedagogické vlohy využil aj pri nakrúcaní. Deti ho doslovne milovali, zbožňovali. S Julom sme sa často vídali, keď som mal cestu do Bratislavy, ale aj v Karlových Varoch, kde som mal angažmán. Mám na neho naozaj krásne spomienky.

SENIOR MAGAZÍN: Ako slávny herec nemali ste problémy s fanynkami, ktoré boli do vás beznádejne zamilované?

– Nič také sa nedialo, to sú len legendy starých časov. Mal som jednu takú, ktorá ma prenasledovala, ale napokon sa ukázalo, že bola psychicky chorá.

SENIOR MAGAZÍN: Vo filme Baba z ľadu ste sa stali so Zuzkou Kronerovou „ľadovými medveďmi“. O vás je známe, že sa už dlhé desaťročia venujete otužovaniu, takže to plávanie v ľadovej vode bolo pre vás asi nič. Ale čo Zuzka Kronerová? Ako to išlo jej?

– Zuzana, keď dostala scenár a prečítala si ho, skúšala sa s pánom režisérom dohodnúť na tom, že sa to nakrúti nejakým americkým spôsobom. Že sa budeme kúpať v teplej vode, a potom sa tá para z toho nejako vygumuje. Ale to bol, samozrejme, žart. Potom mu napísala e-mail, že zistila, že existuje potápačský oblek telovej farby, ale ani k tomu napokon nedošlo. Vo výsledku tvorcovia najali trénera, ktorý s ňou v Bratislave na Zlatých pieskoch trénoval plávanie v studenej vode. Ale chytilo ju to a dodnes s tým pokračuje. So Zuzkou hráme v Ypsilone v jednom predstavení, takže sa vídame.

SENIOR MAGAZÍN: Dá sa s otužovaním podľa vás začať aj v seniorskom veku? A prečo ste s ním vlastne začali vy, cca pred 35 rokmi? Mali ste na to nejaký konkrétny dôvod?

– S otužovaním sa dá začať kedykoľvek. Začína sa v lete, inak by nás to mohlo stáť život. Ale teda v lete sa normálne kúpeme, no a potom v tom len pokračujeme. Celkovo je dobré nevrstviť sa, chodiť o niečo ľahšie oblečený, ako je v okolí zvykom. A najmä – ak sa nedostanete každý deň kamsi von do vody – tak je vhodné dať si ráno studenú sprchu. Ja som inak s otužovaním nezačínal. Narodil som sa na Šumave a my ako deti sme v ľadovej vode chytali pstruhy a neviem, čo všetko ešte. To bolo kúsok od prameňa, voda bola naozaj ľadová. A keď sme napríklad aj v zime spadli do rybníka, tak sme sa nešli prezliecť. Skončilo to tým, že sa zlomili tepláky.

SENIOR MAGAZÍN: Poznali ste sa so Zuzkou už pred natáčaním? Aká bola ako herecká partnerka?

– So Zuzkou si veľmi dobre rozumieme. Poznáme sa už od doby, keď som s jej tatinom nakrúcal film, ktorý sa volal Vlakári. Pri nakrúcaní sa čírou náhodou ocitla aj Zuzana, a tak nás jej tatinko zoznámil. Od tej doby sme sa občas vídali, keď sme s Ypsilonom hrali v Bratislave alebo oni so svojím divadlom u nás v Ypsilone či niekde v Prahe. Dá sa povedať, že sa poznáme dlhé roky, i keď pri dáme je tá veta nezdvorilá.

No a s tým súvisí, že sa nám, samozrejme, spolu veľmi dobre hrá, dokážeme sa ľahko a rýchlo dohodnúť.

SENIOR MAGAZÍN: V akých hereckých úlohách sa na vás môžeme v najbližšej dobe tešiť?

– Moja domovská scéna je štúdio Ypsilon, hrám aj v dvoch predstaveniach Docela velkého divadla a ešte hrám takú konverzačku s Honzom Čenským a ďalšími, volá sa Polib tetičku aneb Nikdo není dokonalý. Už 7 rokov nakrúcam seriál Ulice, nedávno som donakrúcal biograf Tady hlídame my, ktorý je o psoch a ich paničkách. Ja tam hrám dedka dievčatka, ktoré rozumie psíkom a niekedy nám prekladá, čo ten jej psík hovorí. Minulý týždeň som začal nakrúcať film Láska na špičkách, príbeh vyslúžilej baletky s Vicou Kerekeš. No a premiéru bude mať báječný film, ktorý sa volá Letní rebeli.

SENIOR MAGAZÍN: Prečo ste prijali rolu v tomto filme?

– To bolo také celkom zaujímavé, zaujala ma režisérka Martina Saková. Prvá informácia o nej bola, že je Slovenka, ale žije v Nemecku. Má úžasného manžela, ktorý s nami na filme spolupracoval. Martina má úplne iný prístup k životu, než s akým som sa kedy stretol, čo ma veľmi pobavilo a oslovilo. Takže ona bola pre mňa asi tým najdôležitejším elementom pri rozhodovaní. Má v sebe niečo, čo vás hneď na prvý kontakt doslovne zaujme.

SENIOR MAGAZÍN: Pre vás to bol ďalší z filmov, ktoré ste nakrúcali s deťmi. Ako sa vám s nimi nakrúca?

– Úžasne! O chlapoch sa hovorí, že ostávajú deťmi naveky a u mňa to ostalo v takej maximálnej možnej miere. Môj otec o mne hovoril, že som taká hračička. Deti nás bavia, pretože sú – a dnes ešte o niečo viac – nepoznačené konvenciami. Konkrétne Pavlína a Eliáš, ktorí si so mnou zahrali v Letných rebeloch, boli tiež úžasní. Keď sa robil casting na detských hercov, tak ma zaujali hneď. Nič som nepovedal nahlas, ale myslel som si, že by bolo dobre, ak by pani režisérka vybrala práve ich. A ona ich vybrala! Lianka je okúzľujúca už len tým, ako vyzerá, navyše má skvelých rodičov a výbornú výchovu. Pri Eliášovi ma veľmi prekvapilo, aký je citlivý. Myslím, že ak raz bude herec, tak bude úspešný.

SENIOR MAGAZÍN: Prečo by podľa vás mali ísť ľudia na film Letní rebeli do kina?

– Je tam dobrá zápletka. Jonáš, chlapec, ktorý je vo veku, kedy sa osamostatňuje, keď je dieťa vždy čiastočne rebelom, rieši veci, paradoxne, veľmi dospelo a pri riešení svojich problémov sa správa ako dospelý. Vzťah medzi ním a dedkom – teda mnou – prebieha veľmi zvláštne a komplikovane, čo je tiež veľmi zaujímavé. Je tam aj pár veľmi vtipných scén, kde si každý člen rodiny nájde niečo.

SENIOR MAGAZÍN: Ide o slovensko-nemeckú koprodukciu, pri ktorej sa v štábe stretli Slováci, Nemci a Česi a komunikovalo sa teda v slovenčine, češtine, nemčine a univerzálne v angličtine. Nemali ste s tým problém?

– Pochádzam zo Šumavy, takže k nemčine mám kladný vzťah. Mnohému rozumiem, ale rozprávať nemecky neviem a nikdy som sa to neučil. Nakrúcanie ale prebehlo hladko, pani režisérka si s nami všetko prešla v takom jazyku, aby sme tomu všetci správne rozumeli.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *