Zlaté časy

Jitka Zelenková: Prečo som nechcela deti

Speváčka Jitka Zelenková nikdy nezískala žiadneho Zlatého slávika, no napriek tomu patrí k najpopulárnejším ikonám českej hudobnej scény. Jej krásny zamatovo zafarbený hlas nás v príjemných pesničkách sprevádza už viac ako päťdesiat rokov! Verili by ste, že tento rok táto stále atraktívna dáma oslávila guľatú sedemdesiatku?!

Gott po prvýkrát

Ikonická Jitka Zelenková nemala nikdy šťastie na fungujúce dlhotrvajúce vzťahy, takže napokon ostala verná len hudbe a fanúšikom. Aj preto dostala vo vydavateľstve Supraphon pri príležitosti jubilea možnosť zostaviť si podľa vlastného výberu kompilačný album svojich najväčších hitov. Tak vzniklo cédečko „Best Of Jitka Zelenková“, s piesňami Rád, Bez lásky láska není, Ty mně smíš i lhát, Mít svůj kout, či duet Svět stál, ktorý naspievala s Karlom Gottom. Práve s ním na mnoho rokov spojila svoju kariéru a ako jedna z jeho zboristiek precestovala po jeho boku celý svet!

Prvýkrát sa s ním stretla ešte ako úplne neznáma speváčka na súťaži Talent 1967. Ona ako jedna z finalistiek súťaže, on ako porotca. „Mala som tesne pred maturitou a tú súťaž som vtedy vyhrala. Existuje dokonca aj čiernobiela neostrá fotografia, na ktorej vidieť, ako mi Karel dáva cenu. No bohužiaľ, keď som sa ho na to s odstupom rokov pýtala, vôbec si na to nespomínal,“ rozhovorila sa Jitka vo svojej životopisnej knihe s názvom Sem Tam.

Pokoncertné žúry

Ako profíci sa Jitka a Karel stretli až v roku 1973 – na chodbe v agentúre Pragokoncert. Karel Gott a súrodenci Jiři a Láďa Štaidl na ňu vyrukovali s otázkou, či by Gottovi nechcela spolu so Slovenkou Janou Kocianovou robiť vokály. „Samozrejme som neváhala. Naskúšali sme program v češtine aj nemčine a zakrátko sme vyrazili na turné do Západného Nemecka,“ spomína. Tak ako bol Karel Gott prísny na seba, nič neodpustil ani svojej kapele. A to po všetkých stránkach. „Karel chcel, aby sme boli na javisku vždy dobre oblečené. Naše šaty nesmeli byť opozerané. Keď som niekedy argumentovala, že moje šaty sú takmer nové, povedal, že aj Diana Ross má plnú skriňu šiat všetkých farieb. Tak som si teda raz v Mníchove kúpila jedny naozaj luxusné šaty za osemsto mariek,“ opisuje Jitka pomery v kapele. Nezabudnuteľné sú pre Jitku aj žúry po slávnych vianočných koncertoch v Lucerne, či po koncertoch z divadla v Slanom. „Vždy sme sa nasťahovali Karlovi na Bertramku a tam sme oslavovali úspech. Spomínam si na režiséra Janka Roháča, ktorý klepal popol z cigariet priamo na drahé perzské koberce. Keď mu to Karel vytýkal, povedal mu, že v nich aspoň nebude mať mole! Po trinásťročných peripetiách, ktoré prežila so ženatým šéfom kapely Ladislavom Štaidlom, kapelu opustila. Ich rozchod síce neprebehol za ideálnych podmienok a dlho si nevedeli prísť na meno, dnes však opäť komunikujú.

Tajná láska

Jitka nemá problém priznať, akú veľkú lásku k Štaidlovi cítila. Vtedy dvadsaťpäťročná slečna vedela, že Štaidl je zadaný a má deti, no napriek tomu sa jeho zvodom ubrániť nedokázala. „Kde je napísané, že šťastná láska musí byť naplnená? Ja si myslím, že veľká láska býva nenaplnená. Ja som si ho nevybrala, vybralo si ho moje srdce. Ja som v tom absolútne nevinne. Vedela som, že má aj iné milenky a ja som tiež nebola svätá, no jeho som naozaj milovala. Stačilo, že sa objavil vo dverách a ja som prestala hovoriť. Láska k nemu ma motivovala, ťahala nahor. Vedela o nás len kapela a Helena Vondráčková,“ vyznala sa zo svojich niekdajších emócií. Napriek tomu, že Štaidl bol pre ňu celým svetom, nikdy na neho netlačila, aby sa rozviedol. „To by som nikdy nespravila,“ tvrdí razantne.

Dobrovoľne bez lásky a detí

Začiatok konca ich veľkej lásky nastal po tom, čo do orchestra Ladislava Štaidla nastúpila Iveta Bartošová a Michal Penk. Na Bartošovú začal byť stárnuci seladon Štaidl zaťažený čoraz viac a Jitka sa odmietala podriadiť jeho pokynom v kapele, ktorými ju tlačil do úzadia. S koncom vzťahu nastal aj koniec jej angažmánu v orchestri. Po Štaidlovi mala Jitka Zelenková ešte niekoľko vzťahov, no ani tie neskončili slávne. „Nikto sa mi nemôže čudovať, že som sa dobrovoľne rozhodla nemať deti. Zaumienila som si, že pokým nedosiahnem klasický model otec – mama – dieťa, tak do toho nejdem,“ vysvetlila, prečo sa zriekla materstva. Dnes sa už naučila žiť sama pre seba, hoci aj to má svoje úskalia. „Vždy, keď potrebujem ísť na nejakú akciu, kde sa nehodí chodiť sama, musím si zháňať kamarátov. Vôbec si neviem napríklad predstaviť, že by som mala napríklad zlomenú nohu. To by som musela ísť do nemocnice. Kto by sa o mňa postaral? Komu by som zavolala?“ – pýta sa sama seba a pokračuje: „Už by som nechcela žiaden vzťah. Nie som typ na vzťahy, takže lásku u mňa nehľadajte. Už nie som najmladšia, preto si dávam pozor. Moje srdce by to už nemuselo ustáť,“ odhaľuje otvorene svoju zraniteľnosť.

Krásne časy

Jitka Zelenková sa dodnes teší z veľkej priazne publika, zaujímavé však je, že pre svoju mamu, operetnú speváčku Lenku Zelenkovú, nebola nikdy dosť dobrá. „Keď sa mojej mame nepodarilo odradiť ma v mladosti od spievania, stala sa aspoň mojím celoživotným kritikom. Vždy mi hovorila, že som málo populárna a všetko spochybňovala. Myslím, že to mohol byť aj dôsledok rivality. Akoby ma nevnímala ako dcéru, ale sokyňu. Zvlášť po tom, čo prešla zo sólovej dráhy do zboru. Zatiaľ, čo ja som bola stále sólistkou, ona už nie,“ uvažuje. Jitku najviac zraňovalo, keď ju mama porovnávala s Ivetou Bartošovou. „Hovorila mi, veď ona je taká pekná… Týralo ma to. Možno to ale nemyslela zle, ale naozaj ma dosť kritizovala. Otec taký nebol,“ prezradila. Jej rodičia sa zoznámili v orchestri brnianskej Janáčkovej opery, kde Jitkin otec Miloš Zelenka hral na husle a mama Lenka spievala. Keďže boli veľmi pracovne vyťažení, svoju dcéru ako päťročnú dali na výchovu k starým rodičom z otcovej strany do Rakovníka. „Prežila som u nich skutočne nádherné detstvo. Milovali ma a dodnes na nich s láskou spomínam. Keď som mala štyri roky, otec dostal ponuku dirigovať kúpeľný orchester v Piešťanoch a mama tam spievala. Vždy, keď tam cestovali, vzali ma so sebou. Na tamojšom kúpalisku Eva som sa naučila plávať. Spomínam si aj na nádherné lekná Victoria Regia. Chodili sme do reštaurácii, kde ma otec naučil spôsobnému správaniu. Boli to krásne časy,“ povzdychla si na záver ikona nielen českej, ale určite aj slovenskej populárnej hudby!

A na vzácnych obrázkoch z Jitkinho archívu si môžete popozerať ďalšie slávne hviezdy, z ktorých s viacerými sa Jitka priatelila! Schválne, spoznali ste ich všetky?!

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *