Poradňa

Často mám zapálené hrdlo

Radí MUDr ZORA BROSCHOVÁ, otorinolaryngologička

Dobrý deň, mám už viac rokov problémy so zápalom hrdla. Cez leto mám v podstate pokoj, ale keď príde jeseň a také chladnejšie obdobie, sychravé a studené, zapáli sa mi hrdlo a potom z toho aj mandle. Moja lekárka mi na to dáva antibiotiká, ale tie mi už nezaberajú a ona skúša vždy nové a nové… Keď sa z toho dostanem, netrvá dlho, dva-tri týždne, a znova sa mi hrdlo zapáli a takto dokola to trvá vlastne až do jari, kým neprídu teplé dni… Keď sa pýtam lekárky, čo s tým, povie, že ona je už bezradná… Neviem, čo ďalej… Nemám si dať vybrať mandle, alebo čo? Nemôžem mať v tele nejaké baktérie, ktoré sa mi potom pri zlom počasí prejavia? Prosím, pomôžte. Mám 66 rokov a celý život som viac-menej nemala so zdravím problémy a aj teraz je to, povedala by som, primerané k môjmu veku….. Ďakujem za pomoc. (Vlasta)

Milá Vlasta, zápal hltana – faryngitída, je častá infekcia horných dýchacích ciest. Vzniká na základe infekcie vírusu alebo baktérie v okolí podnebných mandlí. Naproti tomu angína je priamo západ podnebných mandlí. Tieto zápaly môžu byť zriedkavé, občasné, ale aj opakované, ba dokonca až chronické. Pri zápale hrdla máme bolesť, začervenanie hrdla, opuch aj teplotu. Pri takomto stave treba vždy urobiť výter z hrdla a CRP z krvi, aby sme zistili pôvodcu infekcie. Len vtedy sa dá so zápalom efektívne bojovať. Ak je c reaktívny proteín nízky, do hodnoty 5, je pôvodca infekcie vírus a vtedy je podávanie antibiotík zbytočné. Môžeme si striekať do hrdla vhodný sprej, cmúľať špeciálne cukríky (poradia vám v lekárni) a dobrý je aj soľný roztok do nosa, ktorý bráni rozvinutiu infekcie pri zatekaní hlienov. Pri vyššej teplote si pomôžeme liekmi na základe paracetamolu. Ak je vo výtere pozitívne nájdená baktéria, treba nasadiť príslušné antibiotiká podľa citlivosti.

Vo vašom prípade, ak sú zápaly opakované, je potrebné urobiť špecializované krvné vyšetrenie u otorinolaryngológa na imunitu, prípadne aj vyšetrenie na alergiu u imunoalergológa. Dobré je aj skompletizovať vyšetrenie Ct PND. Pri zápale podnebných mandlí, teda angíne, treba urobiť aj špeciálne vyšetrenie krvi ASLO. Ak sa zápal mandlí opakuje a je v nich hnis, máte zväčšené lymfatické uzliny, bolesti kĺbov a odstránenie mandlí je na zváženie.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár