Hviezdy z neba

LOUIS DE FUNÉS: „Na mojom zámku prestávam byť hercom a stávam sa pestovateľom ruží“

Poznáte človeka, ktorý sa celý život o niečo snaží, a nakoniec dosiahne úspech až po päťdesiatke? Áno, takým človekom bol slávny francúzsky komik LOUIS DE DUNÉS! Bol fotograf, kožušník, aranžér výkladov, účtovník, džezový klavirista… A to sme výpočet jeho povolaní ešte neskončili! Kvôli malému vzrastu – meral len 164 centimetrov, ho nevzali do armády, hoci neskôr túto svoju „malosť“ veľmi šikovne využil vo svojich filmoch. Až po účinkovaní vo vyše stovke filmov sa však stal jednou z najväčších filmových hviezd!

Svoj prebujnený temperament zdedil asi po svojej matke a určite ho mal na rozdávanie aj vďaka svojmu španielskemu pôvodu. Jeho rodičia sa do Francúzska totiž presťahovali práve odtiaľ. Matka pochádzala z chudobnej šľachtickej rodiny a možno aj preto si neskôr Louis potrpel na luxusné a drahé veci, ktorými sa obklopoval. Robiť rôzne grimasy a šaškoviny začal už na základnej škole pre spolužiakov a tí ho kvôli tomu milovali. Malý Fulu, ako ho všetci prezývali, v sebe totiž veľmi skoro objavil talent napodobňovať iných ľudí a to ho nesmierne bavilo.

Vo filme si prvý raz zahral v roku 1945 a odvtedy dostával dlhé roky vo filmoch iba bezvýznamné postavičky, v ktorých často nepreriekol ani slovo. Prelom v jeho kariére prišiel až v roku 1958 – s divadelnou veselohrou Oskar, ktorá sa dočkala 600 repríz a v ktorej sa mohol herec po prvý raz prejaviť ako úžasný improvizátor aj autor. Väčšinu svojich gagov si v tejto hre vymýšľal a naskúšal sám. No a filmový zlom prišiel s filmovou komédiou Žandár zo Saint-Tropez v roku 1964. Vďaka nej sa stal z večera na ráno hviezdou a spoznal ho celý svet! Komédia sa dožila piatich pokračovaní a posledný diel Žandár a žandárky nakrútili v roku 1982. Ešte v roku 1964 však Funés natočil aj prvý diel Fantomasa, po ktorom nasledovali ďalšie dve pokračovania. 

Funés bol dvakrát ženatý. Prvý raz sa oženil, keď mal 21 rokov, ale po šiestich rokoch jeho manželstvo stroskotalo. Ostal mu z neho jeden syn, Daniel. S tým sa však stýkal tajne a svet sa o jeho existencii dozvedel až niekoľko rokov po hercovej smrti. Po rozvode s prvou manželkou Funés spoznal svoju životnú lásku, s ktorou potom strávil ďalších 40 rokov života. Narodili sa im dvaja synovia a jeden z nich, Oliver, hoci bol pilotom, si s otcom zahral aj v niekoľkých filmoch! 

Funés mal nadovšetko rád luxus. Polovicu života dokonca prežil na zámku Clermont neďaleko Nantes, ktorý patril rodine jeho manželky. Za svoje honoráre odkúpil polovicu zámku a v zámockom parku začal pestovať ruže, ktoré miloval. Dokonca vyšľachtil aj jednu odrodu, ktorá bola pomenovaná po ňom – La Rose de Louis de Funés. „Na Clermonte prestávam byť hercom a som tam len záhradníkom,“ povedal v jednom z rozhovorov. Okrem ruží miloval aj svoju vnučku Juliu, ktorej bol tým najvzornejším starým otcom.

A aký bol v súkromí? Vraj sa nepodobal na svoje postavy vo filmoch ani náhodou. Patril totiž skôr medzi mrzutých ľudí, ktorí sa uzatvárajú do seba. Novinári mu vrcholne liezli na nervy a doslova ich nenávidel. Keď sa nejaký dostal až do jeho blízkosti na zámku, radšej pred ním ušiel zadnými dverami, ako by s ním mal urobiť interview.

V roku 1974 Funésa postihol prvý infarkt. Po ňom zmiernil svoje pracovné tempo, hoci natočil ďalšie úžasné komédie ako napríklad Krídelko alebo stehienko? alebo Jeden hot a druhý čihi. 

Funés patril k mimoriadnym perfekcionistom. Všetko chcel zahrať najlepšie, ako sa dalo a traduje sa o ňom, že keď videl, že danú scénu nezahral dobre, radšej ju naschvál pokazil, aby tak donútil režiséra natočiť ju znovu a lepšie!

V spojitosti s Louis De Funésom sa pre Čechov aj Slovákov stal legendou nielen slávny komik, ale aj český herec, ktorý ho daboval, František Filipovský. Ten Funésove majstrovstvo pozdvihol ešte vyššie a je známe, že Filipovský do Funésových úst vložil nespočetné množstvo vlastných výkrikov a pazvukov. Na Filipovského dabing sa dokonca chodili pozerať jeho kolegovia do štúdia a za neprekonateľný dabing ho pochválil aj samotný Funés. Filipovský vysoko prevyšoval všetkých ostatných hercov, ktorí Funesa dabovali, a nebolo ich veru málo! Funés a Filipovský sa mali aj osobne stretnúť, k stretnutiu však už nedošlo.

A aký bol Funésov posledný film? Bol to záverečný diel Žandárov s názvom Žandár a žandárky, ktorý sa natáčal v roku 1982. Slávny komik za svojho života prekonal niekoľko infarktov a ani nie rok po natáčaní, 27. januára v roku 1983, zomrel na ďalší srdcový záchvat…

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *