Hviezdy z neba

ROBO KAZÍK: Ja keď spievam, slzy tečú…

Hoci je to len názov jednej z jeho piesní, naozaj sa stávalo, že na jeho koncertoch tiekli aj slzy. Nielen divákom, ale aj jemu samotnému. Bol totiž nesmierne citlivý a také boli aj jeho texty, ktoré mu väčšinou písala priamo na telo Marika Kodajová.

Vypíšem Vám recept s pesničkami 

„Ak je pravda, že hudba je liek, potom Vás vítam v internetovej ordinácii Roba Kazíka. U mňa sa nečaká, vstúpte priamo do môjho srdca, je v každej mojej pesničke. Vypíšem Vám recept s pesničkami, ktoré budú všeliekom na každodenné starosti a dostanú vás aj z tej najsmutnejšej nálady,“ – svieti na nás text z jeho internetovej stránky. Pre mnohých jeho fanúšikov boli jeho piesne naozaj liekom, bránou do sveta dobrej nálady a radosti. Robo Kazík bol prístupný aj ľudsky, neodmietal pozvania a keď mu to čas dovolil, rád si posedel so svojimi priaznivcami. Porozprával im o práci vo svojom milovanom vinohrade v Topoľčiankach, ktoré boli jeho rodiskom i miestom skonu a posledného odpočinku. 

Vyskúšal si aj prácu viceprimátora

Život prežil v Banskej Bystrici, ale všetky voľné chvíle trávil v rodných Topoľčiankach, ktoré boli jeho srdcovou záležitosťou. Vyštudoval strednú ekonomickú školu, aj inštitút pre národné výbory, ktorý využil najmä počas šestnástich rokov pôsobenia na Mestskom úrade v Banskej Bystrici aj vo funkcii viceprimátora (2006-2010). Napokon zistil, že patrí viac na javisko ako do úradu a viac sa o túto funkciu neuchádzal.

Nahral 18 albumov

Ako každému, kto v Repete účinkoval, aj Robovi Kazíkovi prinavrátila relácia zašlú slávu. Piesne ako Vzdialená, Toto sólo patrí nám, Marína či Na návrší taký dom a mnohé ďalšie si spievame dodnes. Spolu s Dušanom Grúňom, Karolom Konárikom, Petrom Stašákom, Ottom Weiterom a ďalšími tvorili neotrasiteľné „mužské“ základy relácie. Robo už v roku 1968 založil s Karolom Duchoňom kapelu The Ice Boys (Ľadoví chlapci) v Zlatých Moravciach, ktoré boli známe výrobou chladničiek. Ich čajové popoludnia v Zlatých Moravciach skončili však odchodom Duchoňa do skupiny Braňa Hronca, kam ho zlákala jeho kamarátka a spolužiačka Eva Máziková. Pre Roba Kazíka bolo však spievanie životným poslaním a tak sa nestratil. Vytvoril si vlastný autorský tím, s ktorým dal dokopy 18 albumov! Medzi desiatkami hitov nechýbali ani duety, napríklad s Marcelou Laiferovou či blízkym kamarátom Karolom Konárikom. Jedna pieseň s Karolom si obzvlášť získala srdcia poslucháčov a dnes, keď Robo už nie je medzi nami, znie trochu mrazivo. Má názov Život je boj. Robo ten svoj už prehral a jeho vraj choré srdiečko dotĺklo, ale vyše dvesto piesní, ktoré po sebe zanechal,  bude aj naďalej robiť radosť jeho fanúšikom. 

Rodina na prvom mieste

Mnoho spevákov svoju rodinu zatajuje, ale Robo bol pravý opak. Vždy, keď mal príležitosť, tak s úctou a láskou hovoril o svojej milovanej manželke Marienke, s ktorou mali dvoch synov, Richarda a Róberta. Obaja ho často sprevádzali na koncertoch, či už ako vodiči alebo zvukári a Robo sa nimi nikdy nezabudol pochváliť. Vždy si želal vnučku a syn Richard mu toto želanie splnil. Keď sa narodila Viktória, Robo Kazík sa stal najšťastnejším starým otcom. Robo však s láskou spomínal aj na svojho starého otca – „apku“, ktorý ho zasvätil do tajov správneho pestovania hrozna. Vinohrad v rodných Topoľčiankach bol pre Roba Kazíka rajom. Tu nasával energiu, ktorú potom rozdával svojim poslucháčom na koncertoch.

Gentleman telom i dušou

Kolegovia a kolegyne spomínajú na Roba nielen ako na výborného kamaráta, ktorý ich neraz svojím dobrým vínkom pohostil, ale aj ako na uhladeného elegána, s dokonale sediacim oblekom. Dámy nikdy neopomenuli poznamenať, že vždy krásne voňal a diváci a poslucháči si len ťažko vedia predstaviť Roba bez jeho typických čiernych fúzov a obočia. Len pred niekoľkými rokmi sa rozhodol, že chce byť šarmantný aj so šedinami, a tak sme si všetci zvykli na jeho vizáž dokonalého starého otca. Na popularite mu to neubralo, nakoľko jeho krásne melodické piesne boli a sú stále žiadané. Robo mal aktuálne v pláne pripraviť pre svojich priaznivcov nový album, žiaľ, smrť mu skrížila jeho plány. Robo, aj vďaka tvojim krásnym piesňam ťa budeme mať navždy v našich srdciach…


Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *