Hobby

Keď nášho miláčika zastihne choroba

Ako sa vraví, choroby nechodia po horách, ale po ľuďoch. A ešte to môžeme doplniť – aj po zvieratách… Ak máte doma už dlhšie nejakého zvieracieho spoločníka, pravdepodobne sa už aj Vám stalo, že jednoducho ochorel a vy ste to museli riešiť s veterinárom. Dnes sa s MVDr. VLADIMÍROM PAGÁČOM z veterinárnej kliniky BullyPet, ktorú nájdete v Bratislave na Krížnej ulici, pozrieme bližšie na choroby, s ktorými sa u svojho zvieracieho priateľa môžeme stretnúť a povieme si aj to, čo v danej situácii spraviť, aby sa nestalo to najhoršie!

SM: Ako zistíme, že náš domáci miláčik je chorý? Existujú nejaké varovné príznaky?

– Príznaky samozrejme existujú, ale tie záležia jednak od choroby a jednak aj od samotného zvieraťa. Niektoré jedince sú citlivejšie a tvária sa, že sú strašne choré, aj keď im skoro nič nie je, a niektoré zase dokážu odolávať chorobe dlho bez toho, aby to dali na sebe vidieť. Je to presne ako u ľudí. Všeobecne patrí medzi príznaky to, že zviera horšie prijíma potravu alebo ju úplne odmieta, je malátne, sklesnuté, apatické, bez nálady, nechce ísť ani von na venčenie. Pri niektorých chorobách zviera pije oveľa viac ako zvyčajne, pri iných skoro vôbec. Pri dýchacích ochoreniach samozrejme zviera kašle, prská, kýcha, ťažšie dýcha, pri zažívacích ochoreniach býva hnačka… Ale ten najhlavnejší príznak je, že zviera prestane jesť, je malátne a vtedy treba spozornieť.

SM: Je pravdou veľmi rozšírené a zaužívané tvrdenie, že zdravý pes má vlhký a studený ňufák a naopak, chorý pes ho má suchý a teplý?

– To čiastočne platilo za starých čias, keď sa psy chovali výlučne vonku. Ale dnes u bytových psov, ak sa v zime kúri, má samozrejme aj zdravý pes teplý a suchý ňufák, a keď vyjde von, o chvíľu ho má vlhký a studený.

SM: Treba ísť k veterinárovi hneď, ako spozorujeme, že náš miláčik nie je vo svojej koži?

– Pre nás veterinárov je lepšie prísť čím skôr, lebo ak ide naozaj o nejaké ochorenie, zachytíme ho hneď na začiatku a choroba sa oveľa ľahšie lieči a nerozvinie sa. Samozrejme, skúsenejší psíčkari, ktorí majú zviera už dlhšie, to vedia odhadnúť, kedy treba vyhľadať pomoc. Alebo si vedia pomôcť aj domácimi „babskými“ receptami, že trebárs dajú proti hnačke zvieraťu rozvarenú ryžu alebo uvarenú mrkvu. Ale pre toho, kto skúsenosti nemá, je rozumnejšie prísť čím skôr a nečakať, ako sa to vyvinie. Málokedy problém ustúpi sám a väčšinou sa to len zhorší.

SM: S akými ochoreniami prichádzajú majitelia psov a mačiek najčastejšie?

– Medzi tie najfrekventovanejšie patria hnačky, čiže ochorenia tráviaceho traktu a ochorenia dýchacích ciest, tie sú hlavne sezónne. Tu je najčastejší tzv. „kotercový kašeľ“, čo je laryngotracheitída, infekčné a ľahko prenosné ochorenie, ktoré si medzi sebou zvieratá veľmi ľahko odovzdávajú. Hnačky sa vyskytujú po celý rok a je toho veľa. A všade tam, kde je koncentrácia zvierat veľmi veľká a plôch na venčenie málo, napríklad v Bratislave, sa takéto hnačkovité ochorenia šíria ako lavína, lebo to dostane jedno zviera od druhého. To sa týka samozrejme aj prenosu iných infekčných ochorení. A samozrejme sa veľmi často stretávame s úrazmi, ale tie nepatria k ochoreniam.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *