Zlaté časy

HANA ZAGOROVÁ: muži, ktorí ma najviac sklamali

HANA ZAGOROVÁ a ŠTEFAN MARGITA sa celých takmer tridsať rokov svojho manželstva bránili spoločným koncertom. Keď sa konečne rozhodli postaviť na jedno pódium, plány im zhatil koronavírus. V súčasnosti teda uvažujú nad novými termínmi turné, ktoré nazvali KONEČNE SPOLOČNE. Na čo Hanka Zagorová počas kariéry siahla, to rozkvitlo a iné to iste nebude ani pri spojení popu s operným umením svojho manžela. Nie na všetky spolupráce má ale len krásne spomienky. Ako to bolo v skutočnosti s nepríjemným rozpadom dua Petr Kotvald a Stanislav Hložek, ktorí s ňou spolupracovali začiatkom osemdesiatych rokov? A prečo bol pri nej Drupi, s ktorým naspievala megahit „Setkáni“, taký ustráchaný?

Ustráchaný Drupi

Začiatkom osemdesiatych rokov Drupi dobíjal Európu, takže často koncertoval aj vo vtedajšom Československu. V tom čase u nás kraľovala Hana Zagorová, takže bolo len otázkou času, keď ich dá niekto dokopy. Po tom, čo sa spojili v duete „Setkání“, ktorý sa stal obrovským hitom, si slovenský režisér Ján Roháč zaumienil, že Zagorovej a Drupimu natočí spoločný televízny recitál. Jedna zo sekvencií sa odohrávala aj na Drupiho koncerte. Podľa scenára mu mala na javisko priniesť Hanka kvety a následne mali spolu zaspievať hit „Sambarió“.

„Drupi sa bál, aby som mu nepokazila finále, takže sa mu do toho veľmi nechcelo. Pôvodne mal pozrieť do publika a povedať – tu sedí Hana, a pozvať ma na javisko. Lenže nepovedal nič. A tak som absolútne stratená kráčala burácajúcou halou po schodoch na javisko, otočená chrbtom k obecenstvu. Drupi sa tváril neutrálne. Mlčal. Škvarila som sa vo vlastnom pote. Naraz som sa otočila, mávla do publika a hala zaburácala. Až potom Drupi povedal vetičku zo scenára a zaspievali sme,“ spomína na nepríjemnú skúsenosť Hanka.

S odstupom mnohých rokov vyšlo najavo, že bohužiaľ, nebola jediná.

Vystrihnutá zo záberu

Ďalšie zábery sa nakrúcali na koňoch. Drupi mal doma v Taliansku stajne, takže vedel aj jazdiť. Zagorová však nikdy predtým na koni nesedela!

„Celé štyri hodiny trvalo natáčanie, kým to nebolo dobré. Drupi mal natočiť rovnaké zábery ako ja, aby sa to dalo postrihať, ale natočil len dva. Takže celá moja námaha vyšla navnivoč,“ hovorí s trpkosťou niekdajšia diskoslávica.

To však nebolo nič proti tomu, čo sa udialo, keď sa vybrali nakrúcať na Moravu.

„Keď sa to miestni dozvedeli, urobili kvôli nám zabíjačku. Janko Roháč chcel, aby sme do záberu natiahli víno zo suda do heveru. Mala som šťastie a naplnila ho na prvýkrát plný. Drupimu sa podarila slabá polovica. Skazilo mu to náladu a trval na tom, aby sa to vystrihlo. Následne sa začalo chutnať víno aj zabíjačka. V najlepšom sa objavil jeden z Drupiho poskokov a priniesol dve obyčajné stolové talianske vína, ktoré začali piť. Bola to strašná urážka. Zostala som sklamaná,“ približuje Hanka ješitnosť a móresy Drupiho.

Kalich trpkosti si vypila pri tomto spevákovi až do dna aj vtedy, keď ich spoločný recitál televízia predala do Talianska a ju z neho na žiadosť Drupiho vystrihli! Čas však už rany otupil, takže po niekdajšej nepríjemnej spolupráci je aj dnes sporadicky vidieť na spoločnom javisku Drupiho a Hanku. V minulosti s ním spievala napríklad aj na slovenskom Plese v opere.

Ani sa nerozlúčil

Ešte väčšiu slávu ako s Drupim Hana Zagorová zažívala s Petrom Kotvaldom a Stanislavom Hložkom, ktorí boli súčasťou jej koncertov od roku 1980 do roku 1986. Hanka síce tvrdí, že by nemohla robiť s ľuďmi, ktorí by ju nemali radi, ale aj v tomto prípade zažila sklamanie. Týkalo sa okolností odchodu Petra Kotvalda z kapely.

„Stáli sme na výslní popularity, písali pre nás najlepší autori a všetci nás chceli mať vo svojom televíznom programe. Napriek tomu chápem, že Petr mal pocit, že musí ukázať, čo vie sám. Vždy mal väčšie ambície ako Standa a svojim krokom ho asi poriadne zaskočil. Odchod mu nezazlievam, len mi vadí, že sa nerozlúčil. Kapelníkovi Karlovi Vágnerovi oznámil, že odchádza a nenapadlo mu zatelefonovať nám, alebo za nami prísť, hoci bol kamarát,“ spomína na najviac preberanú udalosť roka.

Bolo to v období, keď v Čechách a na Slovensku snáď neexistovala detská izba, v ktorej by nebol plagát Kotvalda a Hložka. Jeden aj druhý si postupne začali budovať sólové kariéry a spolu veľmi nekomunikovali. Keď ich bolo vídať na javisku, vždy len pri nejakej výnimočnej príležitosti.

Podľahla manželovi

Najnovším speváckym partnerom Hany Zagorovej bude jej manžel, svetoznámy operný spevák Štefan Margita. Hoci naspievali v minulosti zopár duetov, spoločným koncertom s Hankou sa doteraz obaja tvrdošijne bránili. Dnes je všetko inak!

„Odo mňa ten nápad nevzišiel. Podľahla som,“ priznala Hana Zagorová pre náš časopis.

Jedným dychom ale dodala, že sa na novú skúsenosť veľmi teší.

„Budú to len štyri koncerty, tak sa snáď nemusím báť. Naplánované sú na september, no pre pandémiu koronavírusu sme nemohli dostatočne skúšať, takže ich asi preložíme na neskôr,“ uvažuje.

Preložiť však musela aj termíny vlastných koncertov.

„Na Slovensku si zaspievam pravdepodobne až v októbri. Už sa neviem dočkať, kedy sa opäť postavím na pódium. Je to práca, ktorá ma napĺňa a ktorú zbožňujem. Ocitli sme sa v ťažkej dobe, ktorá je absolútnym vybočením z normálneho života. Musíme mať ale nádej, že vírus čoskoro definitívne porazíme a že bude už len dobre,“ pozitívne končí Hanka naše rozprávanie.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *